Munich Re: Štete od prirodnih katastrofa na najvišem nivou u četiri godine

Prirodne katastrofe, uključujući oluje i potrese, prouzrokovale su u 2016. godini u svijetu štete u ukupnom iznosu od 175 milijardi dolara, najvećem od 2012. godine, objavio je njemački reosiguravač Munich Re.

U odnosu na 2015. godinu taj je iznos veći za 67 posto. Nasuprot tome, prošle je godine u prirodnim katastrofama stradalo manje ljudi nego u 2015., ukupno 8.700. U 2015. život je izgubilo 25.400 ljudi.

Najveće su štete prošle godine prema izvještaju Munich Rea, prouzrokovali potresi na japanskom ostrvu Kyushu u aprilu, u iznosu od 31 milijarde dolara, i poplave u Kini u junu i julu, od 20 milijardi dolara.

Najviše je prirodnih katastrofa – njih 160 – zabilježeno u Sjevernoj Americi, navode u njemačkom reosiguravaču. U toj je regiji najteže posljedice izazvao uragan Matthew, odnijevši u oktobru samo na Haitiju 550 ljudskih života i prouzročivši materijalnu štetu u iznosu od 10,2 milijarde dolara.

Kanada se pak u maju borila s požarima nakon velikih proljetnih vrućina i suša, koje su prouzrokovale štete od oko četiri milijarde dolara. Ljeto je pak donijelo teške poplave na jugu SAD-a, uz ukupan iznos šteta od 10 milijardi dolara.

U Evropi je pak niz oluja u drugoj polovini maja i u prvoj polovini juna izazvao štete od poplava u iznosu od šest milijardi dolara, pri čemu su posebno teško pogođena bili Njemačka i glavni grad Francuske Pariz.

U Munich Reu navode da osigurano nije bilo oko 70 posto šteta navedenih u izvještaju.

U Kini nije bilo osigurano oko 98 posto finansijskih šteta koje su prouzrokovale ljetne poplave. U SAD-u udio šteta koje nisu bile osigurane iznosi 75 posto, a u Evropi 47 posto, prenosi Seebiz.

Check Also

Novca je svakog dana sve više, ali je gotovine sve manje

Novca je svakog dana sve više, ali je gotovine sve manje. Poreznici, bankari i tehno …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *