Postoji nekoliko ponuda za Atlas i Invest banku

Crna Gora treba da bude bankarska destinacija kao Švajcarska i privuče što više međunarodnih banaka koje posluju po bazelskim standardima i valorizuju investiciono bakarstvo i elektronski platni promet kroz evropske direktive, ocijenio je predsjednik Atlas grupe Duško Knežević.

On je u intervjuu Vijestima rekao da ima nekoliko ponuda za svoje banke Atlas i Invest i da bi dolazak neke velike investicione banke bio vrlo značajan i za međunarodni imidž Crne Gore i privlačenje novih direktnih stranih investicija.

Tim bankama cilj ne bi bio otvaranje filijala i poslovanje na lokalnom tržištu, već bi Crnu Goru učinile finansijskom destinacijom za međunarodne transakcije, finansijske servise i platne institucije. Komparativna prednost Crne Gore u ovom smislu su euro i niske korporativne takse i porezi, kao i mediteranska pozicija. Međutim, za valorizaciju ovih potencijala neophodno je poboljšanje transportne infrastrukture, kao i reforme u obrazovanju. Za Crnu Goru ovo bi značilo privlačenje značajnog, automatski oporezovanog kapitala i otvaranje novih radnih mjesta“, kazao je Knežević koji je početkom decembra dobio prizanje za liderstvo Centra za transatlantske odnose odnose Johns Hopkins Univerziteta u Vašingtonu.

VIJESTI: Posljednjih mjeseci se pominju preuzimanja na bankarskom tržištu, da li je vam je neko nudio da kupi Atlas banku?

KNEŽEVIĆ: U posljednjih par mjeseci bilo je više interesovanja za dokapitalizaciju i otkup akcija Atlas banke. U ovom trenutku još nijesmo donijeli konačnu odluku, imamo nekoliko ponuda i najbliže smo dogovoru sa Južnoafričkim fondom koji je zainteresovan i za Atlas i Invest banku, ali i za učešće u realizaciji velikih turističkih projekata iz portfolija Atlas grupe.

VIJESTI: Jedan dio medija već nekoliko godina piše da ste u ozbiljnim finansijskim problemima i daje jedan od uzroka sukob sa vlašću u Crnoj Gori. Koliko u tom ima istine?

KNEŽEVIĆ: Jedan od velikih problema našeg društva je politizacija svih pojava, nalaženje političke namjere, ili češće zavjere, u svemu. Ova naša sociološka karakterisika zna da optereti poslovanje, ne samo u Crnoj Gori, već i u regionu.

Vlast i biznis su meduzavisni partneri čiji odnosi bitno određuju prosperitet jednog društva. Moji odnosi sa vlašću su uvijek korektni i profesionalni. U protekloj deceniji poslovanja u Crnoj Gori značajnu podršku i razumjevanje imao sam od Vlade i naročito od g. Duka novića, koga bih posebno izdvojio u smislu stimulisanja ekonomskog razvoja i modernizacije ekonomije. Imali smo i njegovu značajnu podršku u dovođenju stranih investitora, kao i u promociji Crne Gore kao investicione destinacije.

Ako i postoje nerazumijevanja, ona nisu posljedica loših namjera već različitih metoda, prioriteta ili ciljeva. I to je sasvim normalna pojava, jedino djeluje problematično kroz prizmu zlonamjernih skandal fabrikanata koji su, nažalost po društvo, takođe svakodnevna pojava. Oni zastupaju određene interesne grupe koje kroz kontrolu tabloida, spinovanje i pravljenje lažnih sukoba pokušavaju da utiču na javni i ekonomski život i skrenu pažnju sa realnih problema društva.

(Cijeli intervju u današnjim Vijestima)

Check Also

Dan na evropskim berzama (22.11.2017.)

One comment

  1. Logican je interes novine da ima intervju sa ovim biznismenom. Ali, iz ove predugacke price stvarno se ne moze definisati interes g-dina koji voli da se druzi sa Klointonom, da da intervju koji kaze nista a ne govori o ociglednom, a to je da je u nelikvidnosti Grupa, koja je sada vidljiva i laicima. Tako duboka nelikvidnost vodi stecaju i likvidaciji, a ne pohvalama da li se ima podrska ili nema.
    I, sa strukovne strane je prosto smijesno pominjati MIFID i nase trziste kapitala, to cak ni Trump ne bi uradio u svojem dubokom neznanju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *