Turska: Inflacija porasla daleko više od cilja Centralne banke, lira oštro pala

Dodajte komentar

Najnoviji loši ekonomski podaci, uključujući i negativan rast BDP-a u trećem kvartalu kao i novogodišnji teroristički napad u Istambulu. spustili su vrijednost turske valute na novi rekordno nizak nivo prema dolaru.

Turska moneta je juče izgubila 1,5 odsto svoje vrijednosti, i nakratko pala ispod 3,6042 u odnosu na dolar, posle objavljivanja podataka o inflaciji za decembar 2016. godine. Lira se tokom dana blago oporavila na 3,5969 lira za dolar. Sa današnjim slabljenjem, turska lira je u odnosu na početak prošle godine slabija prema dolaru za skoro 19 odsto.

Prema saopštenju Statističke službe, cijene su u decembru 2016. porasle za 1,34 odsto u odnosu na novembar, a za 8,35 odsto u odnosu na decembar 2015, što je daleko više od cilja Centralne banke koji je bio pet odsto.

Turska privreda prolazi kroz težak period, s negativnim privrednim rastom, padom vrijednosti domaće valute, dok talas oružanih napada opterećuje turizam kao jedan od ključnih sektora privrede.

Inflacija u decembru bila je gora od očekivanja i po našim projekcijama, inflacija bi mogla da dostigne dvocifrenu vrijednost u drugom tromjesečju 2017. godine, čak iako domaća valuta ostane stabilna”, rekao je ekonomista Altug Ozgir iz firme BCG Partners.

Rast potrošačkih cijena je “pritišće centralnu banku da poveća kamate, na koji će ona vjerovatno odgovoriti” već 24. januara, povećanjem za 25 baznih poena”, smatra Ercan Erguzel, analitičar Morgan Stanley.

Bulent Gedikli, savjetnik predsednika Erdogana kaže da su zahtevi za povećanjem kamatnih stopa samo “tržišni kliše”. Po mišljenju Redžepa Taipa Erdogana i njegovih savetnika referentna kamatna stopa treba biti još niža kako bi se podstakle investicije i ekonomski rast.

Povećanje kamatnih stopa u ovom periodu slomilo bi kičmu privrede” objašnjava Gedikli putem Twittera.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *