Tehnološki izazovi 2017: Od kraja kapitalizma do dužeg života

Dodajte komentar

Postoje mnoge prednosti u razvoju Vještačke inteligencije , ali i mnoge bojazni koje njen razvoj pruža. Prema pisanju magazina Forbs, ovo su pet tehnoloških trendova koji treba da nas zabrinu ove godine:

Roboti i Vještačka inteligencija će preuzeti naše poslove.

Ovo nije naučna famntastika, ovo se dešava. Roboti su prvo zaposleni u automobilskoj industriji, ali je teško vidjeti neku drugu granu u kojoj se oni neće upotrebljavati. Procjenjuje se da će se bar 35-50 odsto poslova izgubiti zbog robota. Naravno prvo će nastradati najobičiji radnici ali i oni mnogo više na ljestvici od njih – ljekari, pravnici, knjighovođe i sl. neće biti bez rizika. Oni poslovi koji će ostati ljudima zahtijevaće više obrazovanje i sposobnosti.

Tehnologija će nastaviti da nam produžava život

Kombinacina vještačke inteligencije sa robotikom, medicinom i tehnologijom gena će nam svakako produžiti život. Međutim, više stogodišnjaka će imati i loše posljedice po društvo, jer će pritisak na zdravstvo i socijalne službe biti veći, penzije će dobiti drugi smisao, a državna podrška će se promijeniti. Više brige o starima će zahtijevati i više osoblja, ali i više novca.

Ko će kontrolisati superinteligenciju

Sa napretkom tehnologije doći će to toga da mali broj ljudi kontroliše naše živote. Za sada se možete odlučiti da izađete iz toga, ali možda će doći vrijeme kada to nećete moći. U vrijeme kada sve transakcije biti digitalne, nećete moći ni da kupite hranu mimo tog formata.

Kraj kapitalizma

Sa sve većom ulogom mašina, doći će se do paradokdsa da će se proizvoditi sve veći broj proizvoda, sve kvalitetnijih ali bez rasta radnih mjesta. Moguće rješenje će biti neka vrsta socijalizma kada će svi da dijele ono što imaju. Uslov za to biće propast kapitalizma.

Zloupotreba podataka

U toku je priča o navodnom ruskom hakovanju američkih izbora. Kako je sve više naših podatka u digitalnom formatu sve smo raniiviji. Kažu da neko ko ništa loše nije uradio nema čega da se boji, ali nije tako. Neko vaš zdravstveni karton mpože iskoristiti da vas odbije za posao. Ili vaše ponašanje na putu da vam umanji osiguanje.

Po mišljenu Forbsa prvo treba riješiti problem privatnosti, bilo kroz vladine propise ili da sam tehnološki sektor to uradi. Zatim se treba pozabaviti smannjenjem broja radih mjesta i novom ekonomijom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *