Pregled štampe za 3. januar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Ekonomija će rasti, kamate padati

Među ključnim problemima sa kojima će se suočavati crnogorska ekonomija u ovoj godini su obezbjeđivanje dovoljno novca za održavanje tekuće budžetske potrošenje, oživljavanje kreditne aktivnosti banaka prema privredi i dalje snižavanje nivoa loših kredita, kazao je u intervjuu Vijestima viceguverner Centralne banke za finansijsku stabilnost i platni promet Nikola Fabris.

Uskoro Statisov grad u parku

Gradnja novog hotela Kraljičina plaža i apartmana za prodaju u srcu Miločerskog parka mogla bi uskoro da počne, nakon što je Hotelsko turističko preduzeće Miločer predalo Ministarstvu održivog razvoja zahtjev za dobijan je građevinske dozvole.

Zigma na prodaju za 1,4 miliona

Stečajni upravnik Dragan Smolović objavio je oglas o prodaji imovine nikšićkog Zavoda za građevinske materijale, geotehniku i hemijske analize (ZIGMA) u stečaju iz Nikšića po početnoj cijeni od nešto preko 1,4 miliona eura, što je nepuno 400 hiljada manje u odnosu na prethodni oglas.

Jovanić: nemamo stečajnu mafiju

U Crnoj Gori nema stečajne mafije, ali ima neprofesionalnih i nedovoljno stručnih stečajnih upravnika, rekao je predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić u razgovoru za Vijesti”.

Dnevne novine

Poseban fokus u 2017. biće naplata poreza i doprinosa na lična primanaj

U fokusu aktivnosti Poreske uprave u 2017. godini biće primarno povećanje fiskalne discipline kod naplate poreza i doprinosa na lična primanja, imajući u vidu da su isti od značaja ne samo za ostvarenje državnog budžeta, već i za obezbjeđenje osnovnih prava zaposlenih u Crnoj Gori, rekao je u intervjuu Dnevnim novinama direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša.

Uvode liniju Pariz-Tivat-Pariz

Holandska niskobudžetna avio-kompanija Transavia letjeće sezonski na liniji Pariz-Tivat, potvrđeno je iz te kompanije koja je dio velike Air France-KLM grupacije.

Standard na istom nivou

Standard većine zaposlenih u Crnoj Gori u prošloj godini bio je na približno istom ili nešto nižem nivou nego 2015, a njegovo poboljšanje može se očekivati kroz kreiranje odgovarajućih mjera ekonomske politike, saopštili su iz Saveza sindikata (SSCG).

Dan

Investirali oko tri miliona eura

Nikšićka pivara “Trebjesa prva je privatizovana fabrika u Crnoj Gori, a od brojnih fabrika koje su prošle kroz taj postupak razlikuje se po tome što profitabilno posluje.

Mamulu preuzimaju do marta

Kompanija Oraskom, hotel menadžment Mamula Montenegro, do marta planira da preuzme u zakup ostvro Lastavica sa tvrđavom Mamula, kazali su iz tog preduzeća radiju Jadran.

Naplatili 935,4 miliona

Ukupna bruto naplata poreza u prošloj godini iznosila je 935,4 miliona eura, odnosno 23 miliona eura iznad planiranog. Kako se navodi u saopštenju Poreske uprave, na čijem je čelu Miomir M. Mugoša, na kraju godine naplaćena su 44 miliona eura više nego u 2015. godini.

Pobjeda

Ove godine rast 3,6 dogodine tri odsto

Crnogorska ekonomija će, prema projekcijama Svjetske banke (SB), u ovoj godini ostvariti rast od 3,6 odsto, ali bi i pored toga Vlada trebalo da usvoji srednjoročni fiskalni okvir za stabilizaciju duga kojim će se vratiti na put fiskalne konsolidacije.

Stanovi za 358 domaćinstava

U projektu Hiljadu plus stanova do sadaje sklopljeno ukupno 358 ugovora o kreditu u vrijednosti 15 miliona eura, a do sredinejanuara trebalo bi da bude realizovana većina predugovora, saopštioje predsjednik Projektnog odbora Marko Čanović. Od ukupno 674 podijeljenih vaučera, do sada je sklopljeno 385 predugovora građana sa građevinskim kompanijama i 358 ugovora sa komercijalnim bankama.

EPCG može sama da plati izgradnju drugog bloka TE

Prva opcija preko koje je češka Škoda Praha planirala da zaokruži finansiranje izgradnje drugog bloka Termoelektrane je pod velikim znakom pitanja, odnosno uključenje Češke eksportne banke je malo vjerovatno, rekao je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem i ministar poljoprivrede Milutin Simović i dodao da Škoda razvija drugi model, koji podrazumijeva da sa partnerima u projektu obezbijedi ekonomski održivo finansiranje.

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *