Nove cijene struje

Dodajte komentar

Cijena električne energije za domaćinstva i male kupce koji ne pripadaju toj kategoriji od 1. januara iznosi 7,97 centi po kilovat-satu, što je 4,74 odsto manje u odnosu na prethodno važeću cijenu. Cijena za domaćinstva sa jednotarifnim mjerenjem snižena je 7,61 odsto.

Za ostale distributivne kupce, u zavisnosti od naponskog nivoa, utvrđena je konačna cijena, tako da za 35 kilovoltnog potrošača iznosi 5,1 cent po kilovat-satu i niža je 5,52 odsto, dok je za desetkilovoltnog umanjena 3,31 odsto.

Ukupna cijena energije i usluga koju plaćaju krajnji kupci određuje se kada se, shodno zakonu, na novoutvrđene cijene aktivne energije dodaju cijene mrežnih operatora i naknade.

Cijene su bez uračunatog PDV-a.

Nove cijene za distributivne kupce, koje obuhvataju cijenu električne energije, mrežnih usluga i naknada, u prosjeku su umanjene 4,5 odsto. U konačne cijene nije uključena naknada za obnovljive izvore energije, jer je nadležno Ministarstvo ekonomije još nije utvrdilo.

Shodno zakonu, cijena električne energije za domaćinstva i male kupce koji ne pripadaju kategoriji domaćinstava ograničena je za period do 2019. godine, dok se cijena energije za ostale kupce formira slobodno shodno uslovima na tržištu.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *