Fabris: Isplata plata bez doprinosa treba da bude krivično djelo

Dodajte komentar

Ključni rizici u sljedećoj godini dolaze iz fiskalne sfere, na šta je Vlada odgovorila mjerama konsolidacije. To je prvi korak. Sada dolazi mnogo teži korak – primjena svih ovih mjera. Ukoliko bi se ostvarila najavljena ušteda od nešto preko tri odsto BDP-a, to bi bilo dovoljno za 2017. Ali, dok god traje izgradnja auto-puta ne možemo očekivati opadanje javnog duga, mada možemo uticati na njegov sporiji rast, kazao je za Pobjedu dr Nikola Fabris.

– U bankarskom sistemu najveći rizik je kretanje loših kredita, ali on ima izrazito opadajući trend. U odnosu na kraj prethodne godine, loši krediti su smanjeni za 40,8 miliona eura ili 13,6 odsto i sada čine 10,59 odsto ukupnih kredita. U sklopu ublažavanja ovog problema pripremamo izmjene Zakona o dobrovoljnom finansijskom restrukturiranju. Tražićemo od banaka da brže rješavaju problematične kredite, da brže oslobađaju kolaterale, a razmotrićemo i primjenu viših rezervacija za banke koje nijesu dovoljno efikasne – kazao je viceguverner za finansijsku stabilnost i platni promet Centralne banke Crne Gore.

Fabris kaže da je činjenica kako je jedan dio privrede prezadužen i nelikvidan, te podsjeća kako je prema posljednjim podacima 15.396 računa u blokadi, sa ukupnim iznosom od 623,4 miliona eura.

– Ipak, to je samo 19 odsto ukupnog broja računa. Sa druge strane, veći dio privede je znatno unaprijedio likvidnost. Tako su, na primjer, u odnosu na kraj prethodne godine depoziti privrede povećani za 25,3 odsto.

On podsjeća kako je CBCG, u sklopu preporuka za vođenje ekonomske politike, Vladi predložila izmjenu regulative da se isplata zarada bez isplate poreza i doprinosa tretira kao krivicno djelo.

– Očekujemo da će Vlada prihvatiti naše stanovište da bi implementacija ove preporuke doprinijela većoj poreskoj disciplini i boljoj naplati fiskaliteta – dodao je.

Fabris je najavio i promjene vezane za faktoring, lizing i male finansijske institucije.

– U toku je izrada nove zakonske regulative. Ključne izmjene će se odnositi na to što će faktoring i lizing kompanije biti regulisane posebnim zakonom i što bi CBCG trebalo da bude zadužena za njihov nadzor. Usvajanje ove regulative će zavisiti od dinamike rada parlamenta, a trebalo bi ga očekivati

krajem sljedeće godine – naveo je on.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *