Sekulić: Podsticaji za nova radna mjesta od 3.000 do 10.000 eura

1 komentar

Veliki infrastrukturni i strateški projekti su započeti i nastavak ovih ambicioznih planova očekujem i u 2017. godini, i to ne samo u oblasti infrastrukture, već i u procesu podrške privredi koje Ministarstvo ekonomije kontinuirano sprovodi. Tu ću pomenuti projekte biznis zona, gdje smo definisali niz poreskih olakšica na državnom i lokalnom nivou za ulaganja i zapošljavanje. Tu je i projekat direktne finansijske podrške za nova radna mjesta, po osnovu Uredbe o podsticaju investicija, kojom dajemo finansijsku podršku od 3.000 do 10.000 eura po radnom mjestu. Poznato je da sprovodimo projekte klastera, i tu takođe obezbjeđujemo finansijsku podršku za opremu, inovacije i povećanje konkurentnosti“, izjavila je ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

Ona je u razgovoru za Portal Analitika kazala da bi tokom naredne godine trebalo da počne gradnja drugog bloka pljevaljske termoelektrane.

“Osim toga, električna energija iz vjetroparkova će prvi put ući u naš sistem. Male hidrocentrale se takođe realizuju planiranom dinamikom“, navela je Sekulić.

ANALITIKA: Da li ste i u kojoj mjeri zadovoljni budžetom Ministarstva ekonomije za 2017. godinu?

SEKULIĆ: To nije pitanje bilo čijeg zadovoljstva, već realnih okvira u kojima se krećemo. Ono što je za Vladu Crne Gore u ovom momentu najvažnije je da je budžet realno planiran, na osnovu onoga što je odraz trenutne finansijske slike Crne Gore.

ANALITIKA: Koje će biti prioritetne aktivnosti Ministarstva ekonomije u narednoj godini? Koji projekti se nastavljaju i ima li nekih koji će biti pokrenuti?

SEKULIĆ: Poznato je da je Ministarstvo ekonomije pokrenulo niz projekata iz različitih oblasti, od kojih se veliki dio prvi put realizuje u Crnoj Gori. Da počnemo od najvećih, kao što su istraživanje i proizvodnja ugljovodonika u našem podmorju. Imamo potpisane ugovore sa konzorcijumom Eni i Novatek, a u finalnoj fazi je i ugovor sa grčkim Energianom. Osim toga, električna energija iz vjetroparkova će prvi put ući u naš sistem. Male hidrocentrale se takođe realizuju planiranom dinamikom. Poznato je da smo položili interkonektivni kabal sa crnogorske strane, kao i da intenzivno radimo na 400 KV dalekovodu od Lastve, preko Cetinja, Nikšića, Šavnika, Žabljaka i Pljevalja. To je konekcija koja će nas, preko projekta Transbalkanskog koridora s jedne, i interkonektivnog kabla sa druge strane, smjestiti u samo središte energetskih tokova na Balkanu. Naredne godine očekujemo i da počne realizacija po osnovu ugovora za izgradnju Bloka II TE Pljevlja…

Dakle, veliki infrastrukturni i strateški projekti su započeti i nastavak ovih ambicioznih planova očekujem i u 2017. godini. I to ne samo u oblasti infrastrukture, već i u procesu podrške privredi koje Ministarstvo ekonomije kontinuirano sprovodi. Tu ću pomenuti projekte biznis zona, gdje smo definisali niz poreskih olakšica na državnom i lokalnom nivou za ulaganja i zapošljavanje. Tu je i projekat direktne finansijske podrške za nova radna mjesta, po osnovu Uredbe o podsticaju investicija, kojom dajemo finansijsku podršku od 3.000 do 10.000 eura po radnom mjestu. Poznato je da sprovodimo projekte klastera, i tu, takođe, obezbjeđujemo finansijsku podršku za opremu, inovacije, povećanje konkurentnosti…

ANALITIKA: Vi ste ranije bili šefica sektora za energetsku efikasnost pri ministarstvu. Koliko su građani sada osviješćeni po pitanju EE i kako Crna Gora stoji u ovoj oblasti u odnosu na zemlje okruženja?

SEKULIĆ: Svijest građana o energetskoj efikasnosti u značajnoj mjeri se jeste značajno unaprijedila u posljednjih nekoliko godina. O tome svjedoče činjenice i istraživanja koja su sprovedena u prethodnom periodu, ali  i svakodnevna komunikacija koju zaposleni u Direktoratu za energetsku efikasnost imaju sa građanima koji su u većoj mjeri zainteresovani i informisani u vezi sa energetskom efikasnošću, u odnosu period od prije nekoliko godina.

Podizanju svijesti građana je doprinio i veliki broj promotivnih aktivnosti koje su Ministarstvo ekonomije i drugi subjekti organizovali u oblasti energetske efikasnosti, kao i podsticajni projekti koji su u prethodnom periodu realizovani, a koji su bili namijenjeni sektoru domaćinstva. Upravo je implementacija konkretnih podsticajnih projekata, koji uključuju primjenu mjera energetske efikasnosti, jedan od najboljih načina da se dodatno unaprijedi svijest građana u ovoj oblasti. Stoga je namjera Ministarstva da u narednom periodu uspostavi još programa za podsticanje energetske efikasnosti i veće korišćenje obnovljivih izvora energije namijenjenih građanima.

Što se tiče regiona, situacija je slična kao i u Crnoj Gori. Ono što se sa pravom može reći jeste da je interesovanje građana za energetsku efikasnosti proporcionalno mehanizmima podrške na tržištu. Takođe, vjerujem da su i projekti energetske efikasnosti u javnim zgradama kroz koje smo rekonstruisali značajan broj javnih objekata (škole i bolnice) doprinijeli boljem razumijevanju teme energetske efikasnosti od strane građana kao krajnjih korisnika ovih objekata.

ANALITIKA: Da li se pribojavate da bi povećanje akcize na gorivo moglo izazvati inflatorni udar, odnosno seriju poskupljenja robe i usluga?

SEKULIĆ:  Tu bi morali da pogledamo kretanja roba i usluga u periodu kada je cijena goriva naglo padala, dakle, od 2012. godine pa na ovamo. Upravo su najveće cijene nafte i naftnih derivata zabilježene 2012. godine, i to 1.50 eur/l  za BMB 95,  eurodizel 1.38 eur/l, pa su nakon toga cijene eurodizela koji služi kao pogonsko gorivo u većini prevoznih sredstava, ili u većini proizvodnih pogona koje koristi privreda, padale ispod 95 centi po litru. Dakle, ne možemo reći da su sadašnje cijene nafte i naftnih derivata niti najveće, niti najmanje u posljednjih deset godina.  Ono što kao Vlada Crne Gore možemo da garantujemo je da, prateći cijene nafte i naftnih derivata, u svakom trenutku imamo u vidu ono što je realna kupovna moć građana, kao i održivost privrede.

Podsjetiću da je Vlada Crne Gore 2011. i 2012. godine djelovala antiinflatorno kada je smanjila akcizu na dizel dva centa i donijela odluku o povraćaja dijela plaćene akcize na eurodizel koji se koristi u industrijske i komercijalne svrhe, kao i mineralna ulja koja se upotrebljavaju za pogon poljoprivredne i šumske mehanizacije. Omogućavajući pravo na povraćaj akcize u iznosu od 20 centi po litru eurodizela, Vlada je djelovala antiinflatorno.

Izvor: Analitika

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *