Pregled štampe za 30. decembar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Sa A2A o EPCG i nakon praznika

Pregovori sa italijanskom kompanijom A2A o novom ugovoru o upravljanju Elektroprivredom (EPCG) koji ističe sjutra, biće nastavljeni u 2017. godini, najavila je ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

CBCG mijenja podgorički model

Savjet Centralne banke (CBCG) usvojio je radnu verziju izmjena i dopuna Zakona o sporazumnom finansijskom restrukturiranju, poznatijeg kao Podgorički model.

Izbor Bar izašao iz stečaja

Stečajni upravnik Izbora Bar Ranko Radinović potvrdio je juče “Vijestima” da je donio rješenje o obustavi stečajnog postupka u ovom preduzeću jer je u najvećem dijelu ispunjen petogodišnji plan reorganizacije koji se sprovodio.

Usvojen budžet i sanacioni plan

U Skupštini je sinoć vladajuća koalicija (DPS, SD, LP i manjinske partije) usvojila Zakon o budžetu za 2017. godinu koji iznosi dvije milijarde eura i oko 120 miliona eura je manji od ovogodišnjeg prije rebalansa. Opozicija nije prisustvovala sjednici.

Dnevne novine

U CG može da radi 13.190 stranaca

Vlada je juče odredila kvotu od 13.190 dozvola za privremeni boravak i rad stranaca u narednoj godini, saopštio je ministar rada i socijalno g staranja Kemal Purišić.

Dobili dozvolu za gradnju marine

Kompanija Imperio Holding, investitor preko 70 miliona eura vrijednog kompleksa Lazure Marina & Hotel, dobila je od resornog ministarstva građevinsku dozvolu za izgradnju marine. Iz kompanije su za Radio Jadran kazali da je dozvola izdata u petak i da je su pripremni radovi počeli odmah narednog dana.

Istraživanje nafte i gasa počinje 2018.

Vlada je na jučerašnjoj sjednici usvojila Informaciju o aktivnostima na realizaciji prioritetnih projekata iz oblasti energetike istraživanje i proizvodnja ugljovodonika u podmorju Crne Gore. U Informaciji je konstatovano da su kompanije Eni i Novatek, nakon zaključenja Ugovora o koncesiji, osnovale djelove stranih društava u Crnoj Gori, te da se trenutno nalaze u postupku uspostavljanja organizacionih struktura koje će izvoditi i nadgledati aktivnosti istraživanja ugljovodonika.

Dan

Skidanje hipoteke srazmjerno smanjenju duga

Savjet Centralne banke juče je utvrdio radnu verziju Nacrta izmjena i dopuna Zakona o sporazumnom finansijskom restrukturiranju dugova prema finansijskim institucijama, kojim će se, kako je ocijenjeno, poboljšati važeća rješenja.

Od januara skuplje gorivo i manje naknade

Za manje od sat vremena vladajuća koalicija izglasala je Zakon o budžetu sa setom propratnih zakona kojima se smanjuju ili ukidaju primanja i uvode novi nameti građanima. Tako će od januara naknade majkama sa troje i više djece biti smanjene za 25 odsto, pa će majke koje su primale 336 eura primati 264 eura, a majke sa primanjima od 193 eura od januara će imati 146 eura.

Statis traži dozvolu za gradnju

Hotelsko-turističko preduzeće (HTP) Miločer podnijelo je zahtjev za izdavanje građevinske dozvole Ministarstvu održivog razvoja i turizma (MORT) za hotel Kraljičina plaža u Miločeru. Zahtjev su poslali kao vlasnici zemljišta na katastarskoj parceli broj 970 KO Sveti Stefan, opština Budva.

Pobjeda

Usvojen budžet sa mjerama štednje

Parlament je juče usvojio Zakon o budžetu za 2017, koji je koncipiran na dvije milijarde i set pratećih pravnih akata sa sanacionim mjerama javnog duga i budžetskog deficita. Usvojene su izmjene zakona, po kojima se naknade za majke smanjuju 22 odnosno 25 odsto sa 336 na 264 i sa 192 na 144 eura.

Traže da ih zaštiti od Ministarstva finansija

Povodom prestanka AD Lutrija da priređuje lutrijske igre na sreću, ovlašćeni predstavnik preduzeća uputio je pritužbu ombudsmanu Šućku Bakoviću, saopštili su predstavnici NVO UPIS.

Počela gradnja marine u Meljinama

Kompanija Imperio Holding, koja ulaže 70 miliona eura u turistički kompleks u Meljinama, dobila je od resornog ministarstva građevinsku dozvolu za izgradnju marine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *