Srbija: Banke reklamiraju niske kamate, a ukupni troškovi kredita su mnogo veći

Dodajte komentar

Banke u Srbiji su smanjile kamate na kredite i one se kreću oko pet odsto. Međutim, postoji razlika između nominalne i efektivne kamatne stope, koja predstavlja zbir svih troškova, i koja ukupnu kamatu podiže i do 12 odsto.

Ta razlika nije mala. U tih sedam odsto, prema podacima banaka, uračunati su troškovi kao što su naknade za obradu kreditnog zahteva, provizije za puštanje kredita u tečaj, godišnje naknade za administriranje kredita, iznos premije osiguranja u slučaju kada je osiguranje uslov za korišćenje kredita, trošak menica, izvještaj Kreditnog biroa. Sve to poskupljuje kredit.

Efektivnu kamatnu stopu za gotovinski kredit, pored nominalne kamate, čine naknade za obradu kreditnog zahteva i provizije za puštanje kredita u tečaj u iznosu od 1,5 do 3,5 odsto, zatim, godišnje naknade za administriranje kredita 0,5 odsto, izvještaj Kreditnog biroa 246 dinara i mjenice 100 dinara.

Kad je u pitanju stambeni kredit, pored nominalne kamate, u trošak kredita ulaze naknada za obradu kreditnog zahtjeva 1-1,5 odsto, taksa za upis hipoteke 20 hiljada dinara, založna izjava kod notara 10.800 dinara, godišnje osiguranje nepokretnosti 40 eura, troškovi izdavanja lista nepokretnosti 10 eura, troškovi procjene nepokretnosti 100 eura, premija osiguranja NKOS 1,75 odsto plus 30 eura, izvještaj Kreditnog biroa 249 dinara i mjenice 100 dinara.

Banke nemaju pravo da sakriju tu razliku, jer ih na to obavezuje Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga, kao i Narodna banka Srbije, pa ipak, se ti troškovi ispisuju malim slovima, te nisu baš vidljivi.

U NBS tvrde da je efektivna kamatna stopa ukupna cijena kredita, koji se plaća, a koju pored glanice i kamate, čine naknade, provizije i svi drugi troškovi, koje korisnik treba da plati banci, a koji su poznati na dan obračuna, i koje je banka predvidela svojom poslovnom politikom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *