Njemačka iz inostranstva povlači zlatne rezerve

Dodajte komentar

Trezori njemačke centralne banke Bundesbanka u Frankfurtu pune se zlatom brže nego što je prvobitno bilo planirano. Prema pisanju njemačkih medija, ove godine je u Njemačku vraćeno 200 tona zlata. Predsjednik Bundesbanka Jens Weidmann je kazao da je u 2016. u Njemačku dopremljeno znatno više zlata nego što je bilo planirano te da je sada je skoro pola zlatnih rezervi u Njemačkoj.

Naime, njemačko zlato se sve donedavno nalazilo u američkoj i francuskoj centralnoj banci. Prve rezerve stvorene su već sredinom 1951. da bi potom znatno porasle tokom 50-ih i 60-ih godina u jeku njemačkog privrednog čuda. No one su iz istorijskih razloga bile čuvane u inostranstvu. Za vrijeme Hladnog rata bilo je poželjno da se to zlato čuva “zapadno od Rajne”, izvan njemačkih granica. Zato je do ujedinjenja Njemačke u domaćim trezorima bilo samo 77 tona zlata, što je iznosilo dva posto ukupnih zaliha.

Hladni rat je završio, no sve do prije četiri godine zlato se i dalje nalazilo u inostranstvu. A onda je u maju 2012. član bavarskog CSU-a Peter Gauweiler u listu Süddeutsche Zeitung postavio provokativno pitanje: “Gdje je njemačko zlato?” Uslijedila je burna rasprava. Mnogim građanima nije bilo poznato da se zlato ne nalazi u domaćim trezorima. Naravno, pojavile su se i teorije zavjere. Mnogi su se pitali je li to blago u inostranstvu sigurno. A neki su čak izražavali sumnju da ono uopšte više i postoji. Čak su se i iz službenih organa čuli prigovori da Bundesbank do sada nikada nije kontrolisao težinu i kvalitet njemačkih zlatnih rezervi u inostranstvu.

Zbog svih tih prigovora Bundesbank već četiri godine demonstrira transparentnost. Tako je u januaru 2013. dopušteno snimanje zlata i pred kamerama je ispitivana njegov kvalitet. U oktobru 2015. je objavljen popis od 2.300 stranica na kojem je evidentirana svaka pojedina zlatna poluga.

Njemačke zlatne rezerve su sa 3.281 tonom druge po veličini na svijetu, odmah iza SAD-ovih. Do sada je 1.600 tona već vraćeno u Njemačku, a do 2020. bi se u domaćim trezorima trebalo čuvati više od 1.700 tona zlata.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *