Tramp kreće u napad: Spasiti Ameriku od Kineza

Dodajte komentar

Novoizabrani predsjednik SAD ima velike planove za spas poslova u zemlji. Tramp je najavio da će formirati Nacionalni savjet za trgovinu koji će raditi na samo jednom cilju: da se zaustavi odliv radne snage u Kinu, Meksiko i druge zemlje. Od Savjeta će se očekivati da “ponovo napravi američku proizvodnju sjajnom“.

CNN piše da će to biti težak zadatak. SAD su izgubile 5 miliona radnih mjesta u industriji od 2.000 godine. Ali ipak, Tramp je vodio kampanju kao biznismen koji zna kako funkcioniše svjetsko tržište. Već su njegovi tvitovi pritisli direktore Boinga i LMT da daju neke odgovore.

Kina bi zato mogla biti njegova sljedeća meta. To misli i ekonomista Piter Navaro koji bi trebalo da se nađe u tom Savjetu. Kao i Tramp, i Navarao vjeruje da Kinezi nisu fer igrači kada je trgovina u pitanju.

“Nije problem sama trgovina, već loši trgovinski sporazumi“, rekao je Navaro.

CNN podsjeća da je Navaro autor dokumentaronog filma “Smrt u Kini“, koji govori o tome kako je Amerika izgubila svoju proizvodnju zbog Kineza.

Pomozite Americi, zaštitite svoju porodicu. Ne kupujte Made in China“, kaže Navaro u filmu.

Navaro i milijarder Vilbur Ros (tek izabran u Trampovom timu) radili su zajedno na mnogim detaljima kada je riječ o ekonomiji za Trampovu kampanju. Oni su u septembru javno prozvali Kinu da je “najveći trgovinski prevarant na svijetu“.

Odabir ove dvojice jasan je pokazatelj koliko je Tramp spreman da ode daleko kada je riječ o prekidu uvoza robe iz Kine.

Mnogi izvršni direktori američkih kompanija, ali i ekonomisti zabrinuti su da bi takva Trampova politika mogla da izazove trgovinski rat. A to bi išlo na štetu američkih radnika i potrošača.

Navaro kaže da to nije tačno. Ostaje da se vidi kojim će putem novi predsjednik da pođe.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *