Da li je Poljska još jedno evropsko krizno žarište?

Dodajte komentar
Varšava

Nova glavobolja za Evropu ovog puta ne dolazi sa juga kontinenta, već iz centra. Naime, Poljska je tokom vikenda bila u žiži interesovanja medija zbog demonstracija koje su se na njenim ulicama održavale povodom budžeta za 2017. godinu i onemogućavanja medija da rade svoj posao.

Protestovalo se zbog dosadašnjih kontroverznih reformi, od paralize Ustavnog suda preko podržavljenja javnih medija do čistki u državnoj upravi preduzećima i pokušaja potpune zabrane abortusa koje su preduzeli konzervativci lidera vladajuće desničarske stranke Pravo i Pravda Jaroslava Kačinjskog i premijerke Beati Šidlo, kada su prije 14 mjeseci došli na vlast i formirali jednopartijsku vladu.

Međutim, dvodnevnim protestima na ulicama uz podršku opozicije koja je okupirala govornicu Sejma poljskog parlamenta i zahvaljujući Danu bez političara u skoro 30 glavnih poljskih medija, hiljade Poljaka uspjeli su da odbrane slobodu rada novinara u Sejmu.

CNBC ipak piše da bi Poljska mogla biti sljedeće žarište u Evropi, jer se EU nije dovoljno trudila da zaštiti demokratiju u ovoj zemlji. Evropska komisija je doduše prošlog jula otvorila istragu o vladavini prava u ovoj zemlji ali sve se manje-više svodilo na izražavanje zabrinutosti zbog (ne)poštovanja zakona i Ustava ove zemlje od strane njenih vlasti. Nije postavljen rok za EK da predloži neku vrstu kazne ili da na drugi način reaguje na ugrožavanje građanskih i medijskih sloboda u Poljskoj. Drugim riječima, i dalje se ništa ne dešava, a desničarkska vlast u ovoj zemlji još uvjek ima uglavnom odrešene ruke da radi šta hoće.

Donald Task, bivši poljski premijer i sadašnji čelnik Savjeta Evrope, zato je izjavio da “ko god da potkopava evropski model demokratije u Poljskoj, izlaže riziku sve nas”.

BIF

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *