EU “glavni investitor” u Srbiji

Dodajte komentar

Evropska unija je “glavni investitor” u Srbiji sa udjelom od 82 odsto neto stranih investicija, izjavio je zamjenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt.

On je rekao da su u prethodnih 15 godina realizovane investicije iz EU u visini od 15 milijardi eura.

Benedikt je, na konferenciji posvećenoj pripremama za otvaranje pregovaračkog poglavlja 30, rekao da je to više od tri četvrtine investicija Srbije i da je zato otvaranje tog poglavlja, koje se odnosi na ekonomske odnose sa inostranstvom, veoma važno za Srbiju.

Više od 65 odsto izvoza Srbije ili oko dve trećine se realizuje u saradnji sa EU”, naglasio je Benedikt.

On je, takođe, naveo da se u periodu od 2009. do 2016. izvoz u EU udvostručio, sa 3,5 na 7,9 milijardi evua.

Benedikt je primjetio da je, sa druge strane, Rusija u trgovinskoj razmjeni Srbije u 2015. godini učestvovala sa tek 5,4 odsto, ali je dodao da je Rusija, ipak, važna zbog velikog uvoza nafte i gasa.

“Postoji pozitivan trgovinski trend Srbije i EU,a posebno kod poljoprivrednih proizvoda. To stvara mogućnost za dalju integraciju i ulazak Srbije u EU i njeno jedinstveno tržište”, rekao je Benedikt na konferenciji Poglavlje 30 – ekonomski odnosi sa inostranstvom: Izjveštaj o skriningu i pripremama pregovaračkih pozicija, u organizaciji Centra za međunarodne i bezbednosne poslove ISAC fond.

Izvještaj o skriningu za poglavlje 30 je sačinjen tokom 2016. godine i trenutno Vlada Srbije i EK pripremaju svoje pregovaračke pozicije, rečeno je na konferenciji.

Iako se poglavlje 30 u slučaju drugih država smatralo isključivo ekspertskim poglavljem, koje se lako zatvara, u slučaju Srbije se može pokazati kao veliki izazov zbog nekoliko veoma važnih otvorenih pitanja.

Posebne izazove za zatvaranje pregovora u okviru poglavlja 30 predstavljaće obaveza članstva Srbije u Svetskoj trgovinskoj organizaciji, koja otvara pitanja prilagođavanja pravilima te međunarodne organizacije, na primer kada je reč o GMO, ali i sporazumi o slobodnoj trgovini Srbije sa trećim zemljama koji moraju biti okončani ulaskom Srbije u EU.

Capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *