Rusija i Japan osnivaju fond za investicije, vredan 900 miliona dolara

Dodajte komentar

Rusija i Japan dogovorili su osnivanje zajedničkog fonda za podsticanje investicija u ekskluzivnjoj ekonomskoj zoni, saopštio je zamjenik ruskog premijera Jurij Trutnjev.

Sporazum su potpisali predstavnici Japanske banke za međunarodnu saradnju, ruske Agencije za dalekoistočna ulaganja i izvoz i Fonda za razvoj Dalekog istoka, tokom prvog dana posjete ruskog predjsednika Vladimira Putina Japanu, javlja Russia Today.

Cilj fonda je da podstakne saradnju između dvije zemlje i ohrabr japanske investicije u region ruskog Dalekog istoka i u zemlju u cjelini.

Potpisali smo memorandum o stvaranju zajedničke investicione platforme. Ta sredstva će pomoći uspostavljanju boljeg ambijenta za ulaganja”, rekao Trutnjev, naglašavajući da Rusija traži nove načine za privlačenje biznisa u zemlju.

Fond “težak” 100 milijardi jena (901 milion dolara) investiraće u medicinske i urbanističke projekte, kao i u osavremenjavanje proizvodnih pogona, prema izvještajima japanskih medija.

Dvije zemlje će obezbijediti približno jednaka sredstva za fond, tako da bi ulaganje u projekte moglo da počne već iduće godine.

Očekuje se da će Tokio i Moskva potpisati gotovo 50 poslovnih ugovora na marginama rusko-japanskog poslovnog foruma, kojem će prisustvovati i lideri dvije zemlje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *