Radni doručak guvernera Centralne banke sa bankarima u Crnoj Gori

2 komentara

Uoči novogodišnjih i božićnih praznika, Guverner Centralne banke Crne Gore, dr Radoje Žugić, upriličio je danas radni doručak sa bankarima u Crnoj Gori.

Guverner je predstavnike banaka upoznao sa pravcima djelovanja Centralne banke u 2017. godini, koji su usmjereni na postizanje osnovnih ciljeva iz funkcija u nadležnosti CBCG, a definisani tekućom Politikom i Smjernicama za 2017. godinu:

  1. Očuvanje stabilnosti bankarskog sitema, odnosno finansijskog sistema i stabilnosti cijena;
  2. Sigurnost i efikasnost platnog prometa;
  3. Efikasnost obavljanja aktivnosti fiskalnog agenta i bankara države;
  4. Upravljanje međunarodnim rezervama;
  5. Podrška Vladi Crne Gore za vođenje ekonomske politike.

Guverner je istakao da je kurs ove godine snažno usmjeren na intenziviranje saradnje sa bankama u cilju kontracikličnog djelovanja i snažnijeg fokusa na oporavak realne ekonomije.  Na ovaj način, aktivnosti su, pored primarnih ciljeva,  usmjerene i na smanjenje dva ključna rizika kada je stabilnost ekonomskog sistema u pitanju: snaženje likvidnosti  (uz oporavak) realnog sektora i doprinos smanjenju fiskalnih pritisaka, ne ugrožavajući nezavisnost Centralne banke. Očekivanja su da će ove aktivnosti rezultirati i u dva bitna doprinosa ostvarenju ciljeva CBCG.

  1. Smanjenje ranjivosti bankarskog sistema (kroz aktivan pristup restrukturiranju solventnih dužnika i ozdravljenju portfolia banaka)
  2. Smanjenje negativne percepcije javnosti o nivou profita u bankarskom sektoru, a na teret krhke privrede u Crnoj Gori.

Takođe, istaknuto je da Centralna banka vidi svoju aktivnu ulogu zajedno sa bankama u narednoj godini. Pitanje kamatnih stopa, visine kolaterala, kreditna podrška mikro, malom i srednjem biznisu, podsticanje zdrave konkurencije i primjene dobre bankarske prakse,  restrukturiranje dužnika sa ciljem aktivne uloge svih zainteresovanih u rješavanju problema neservisiranja obaveza prema bankama i državi i sl. su u operativnim ciljevima Centralne banke.

Ne umanjujući osnovne prioritete Centralne banke, akcenat se stavlja na zdravo i konkurentno poslovno okruženje koje će kreirati zdravog dužnika, odnosno kroz njihov dužničko povjerilački odnos zdravu banku, što sve zajedno čini finansijsku, odnosno ekonomsku stabilnost. Produžen uticaj krize zahtijeva ovakav proaktivan pristup u monetarnoj politici, kako bi se postigao pun doprinos zdravom i stabilnom finansijskom, odnosno bankarskom  sistemu, ozdravljenju i stabilnosti ukupnog ekonomskog sistema, odnosno valorizaciji privrednih potencijala neophodnih za budući rast.

Podijeli ovaj članak
2 Komentara
  • Kako nedostaju svijetla pozornice pa se pravi lazni marketing tamo gdje nema razloga za PR. Od kada je biti guverner postalo jednako sa diplomatskim zvanjima?
    A budzet koji ulazi u usagalsavanja i odobrenja upravo govori koliko su preporuke oko ekonomske politike nevazne kao i svaka druga birokratska aktivnost CB CG-a…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *