Najveći hotel na svijetu nalazi se u Sjevernoj Koreji (video)

Dodajte komentar

Poznati sjevernokorejski hotel Rjugjong (Ryugyong) ovih dana bi napokon trebalo da otvori vrata gostima. Ogromna zgrada piramidalnog oblika ima 105 spratova i čak 3000 soba. Visoka je 330 metara i jedan je od simbola Pjongjanga.

Službeno je to najveći hotel na svijetu vrijedan 400 miliona dolara.

Nije sve išlo po planu, a radovi su obustavljeni 1992. kada se, zbog raspada Sovjetskog saveza, Sjeverna Koreja našla u teškim finansijskim problemima.

Nedostatak novca i opreme doveo je do odustajanja od projekta, a sve su dodatno potkopali i evropski inspektori koji su zaključili da je zbog loših i jeftinih materija te iskrivljenog lifta zgrada vrlo nesigurna.

Priča se s mrtve tačke pokrenula 2008. kada je izgradu preuzeo egipatski telekomunikacioni gigant Oraskom. Obnovili su je, a vlasti su otvaranje hotela najavile 2012. godine. To se nikad nije dogodilo.

Hotel je prije nekoliko dana posjetio egipatski vlasnik, a noću se mogu vidjeti i svetla na njegovom vrhu, što dosad nije bio slučaj.

Iako se najavljuje otvaranje soba, restorani, kockarnice i noćni klubovi koji bi trebalo da budu u hotelu, za sada će ostati na čekanju.

https://youtu.be/86N6t9vu5wI

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *