Evropske berze porasle, u fokusu bankarski sektor

Dodajte komentar

Na evropskim berzama u četvrtak su cijene dionica porasle, ponajviše u bankarskom sektoru, nakon što je američka centralna banka povećala kamatne stope i signalizirala ubrzanje tempa rasta cijene novca.

STOXX indeks 600 vodećih evropskih dionica bio je u 11,30 sati u plusu 0,2 posto, pa se ponovno primaknuo najvišem nivou u 11 mjeseci.

Londonski FTSE indeks bio je oko 11,30 sati na gubitku 0,10 posto, na 6.942 boda, dok je pariški CAC ojačao 0,70 posto, na 4.803 boda, a frankfurtski DAX 0,60 posto, na 11.314 bodova.

Rast indeksa ponajviše se zahvaljuje skoku cijena dionica u bankarskom sektoru za 1,5 posto, pri čemu su dionice Deutsche banke, Societe Generale i Barclaysa poskupile između 2 i 4 posto.

To se zahvaljuje jučerašnjoj odluci američkog Feda o povećanju ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova i najavi da bi u idućim godinama mogao ubrzati tempo povećanja cijene novca.

Analitičari smatraju da procjene o ubrzanju rasta kamata predstavljaju reakciju Feda na najavljene politike novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa o smanjenju poreza, povećanju fiskalne potrošnje i ulaganja u infrastrukturu, kao i labavljenju regulacija u pojedinim sektorima.

Trumpove politike mogle bi ubrzati rast privrede, ali i inflacije, a zbog toga rastu prinosi na američke obveznice. Tako su prinosi na kratkoročnije obveznice dostigli rekordne nivoe u više od sedam godina.

To pogoduje bankama jer bi viši prinosi na obveznice trebali povećati njihovu profitabilnost.

Smatramo da će Fed nastaviti s postupnim povećanjem kamata, pa u idućoj godini očekujemo povećanje u dva do tri navrata, u zavisnosti od rasta američke ekonomije. Očekujemo rast cijena dionica, brži nominalni rast, umjereno više kamate i nešto više inflacije“, kaže Bob Baur, ekonomista u kompaniji Principal Global Investors.

I dok je bankarski sektor ojačao, cijene dionica u rudarskom sektoru jutros su pale 2 posto jer su pale cijene sirovina, što je ponajviše posljedica jačanja dolara.

Vrijednost dolara prema košarici najvažnijih svjetskih valuta dostigla je, nakon odluka i poruka Feda, najvišu nivo od 2003. godine.

Oštro je jutros pala, oko 12 posto, i cijena dionice EDF-a, nakon što je ta francuska komunalna kompanija smanjila procjene zarade u ovoj godini.

Premda se STOXX 600 indeks primakao najvišem nivou u 11 mjeseci, i dalje je 3 posto u minusu u odnosu na početak godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *