Kina podnijela žalbu STO protiv SAD i EU

Dodajte komentar

Kina je podnijela žalbu Svjetskoj trgovinskoj organizaciji zbog postupanja Sjedinjenih Američkih Država i EU u računanju antidampinških mjera protiv kineskog izvoza.

Kada se Kina pridružila STO 2001. godine, njen ulazak je uslovljen odredbom, kojom je drugim članicama organizacije dozvoljeno da tu zemlju u narednih 15 godina tretiraju kao netržišnu ekonomiju prilikom utvrđivanja damping carina, izvještava agencija Rojters. To je trgovinskim partnerima pružilo mogućnost korišćenja cijena u toj zemlji za procjenjivanje da li Kina prodaje svoju robu ispod tržišne vrijednosti.

Pomenuta klauzula je istekla 11. decembra, što znači, kako kaže zvanični Peking, da partneri moraju da odustanu od svog korišćenja “takvih surogat metoda”.

Američka sekretarka za trgovinu Peni Priker izjavila je u novembru da nije “sazrelo vrijeme” da Sjedinjene Države promjene način na koji procjenjuju da li je Kina stigla do statusa tržišne ekonomije, te da nema međunarodnih trgovinskih propisa, koji nalažu promjene u načinu na koji se utvrđuju američke antidamping carine.

Kinesko Ministarstvo privrede navelo je u saopštenju na svojoj internet stranici da posle 15 godina sve članice STO imaju obavezu da prestanu sa korišćenjem pristupa Kini kao netržišnoj zemlji. “Nažalost, Sjedinjene Države i Evropska unija tek treba da ispune ovu obavezu”, saopštilo je ministarstvo.

Evropska komisija je poručila da je primila zahtjev za konsultacijama, što je prvi korak u sporu pred STO. “Žao nam je što Kina pokreće ovaj spor sada, uprkos činjenici da je Komisija već dala predlog izmjene i dopune zakona po tom pitanju”, rekao je portparol EK. Evropska komisija je predložila prošlog mjeseca nov način tretiranja Kine, ali njeni planovi čekaju odobrenje 28 država-članica EU i Evropskog parlamenta, navodi Rojters.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *