Guverner Žugić primio rukovodstvo NLB Banke AD Podgorica

Dodajte komentar

Guverner Centralne banke Crne Gore, dr Radoje Žugić, sastao se danas sa Andreas Burkhardtom, predsjednikom Odbora direktora NLB Banke AD Podgorica i članom Uprave NLB d.d. iz Slovenije i Martinom Leberle, glavnim izvršnim direktorom NLB Banke AD Podgorica. Na sastanku je razgovarano o tekućoj situaciji i aktuelnim trendovima u finansijskom i bankarskom sektoru u Crnoj Gori, kao i ulozi NLB Banke u njemu.

Guverner Žugić je naglasio značaj i doprinos svake banke pojedinačno u kreiranju stabilnog i zdravog bankarskog sistema, a naročito kada se govori o bankama koje razvijaju i primjenjuju zdravu bankarsku praksu, uvode inovacije na tržištu, unapređuju konkurenciju i podižu efikasnost u posredovanju. Ovakva poslovna podrška privredi je od ključnih preduslova za zdrav i održiv oporavak subjekata sa kojim će se doprinjeti snažnijem ekonomskom oporavku, smanjenju rizika i većem stepenu stabilnosti u finansijskom ali isto tako i fiskalnom, odnosno ukupnom ekonomskom sistemu.

Guverner Žugić je predstavnike NLB Banke upoznao sa tekućom politikom CBCG, neophodnim promjenama u regulatornom okviru i prioritetima u definisanim ciljevima, cijeneći značaj adekvatnog upravljanja rizikom, oporavka klijenata, važnost jačanja regulative i saradnje regulatora i komercijalnih banaka u Crnoj Gori. Predstavnici menadžmenta NLB Banke su Guvernera upoznali sa najavljenim promjenama u strategiji banke i operativnim mjerama za njenu realizaciju. Pravci razvoja banke na crnogorskom tržištu usmjereni su na ozdravljenje i servis klijenata, smanjenje nekvalitetnih kredita, snaženje banke na tržištu i povećanje efikasnosti banke u poslovanju.

Guverner Centralne banke je zaključio da je fokus na „zdravog“  klijenta u interesu, ne samo regulatora i banke, već ima i širu dimenziju u oporavku i razvoju privrednog sistema Crne Gore.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *