Međunarodni savjet dokera :”Tender za Luku Bar namješten Turcima”

Dodajte komentar
Luka Bar

Međunarodni savjet dokera (IDC) uputio je pismo predsjedniku Tenderske komisije Branku Vujoviću i glavnom direktoru Direktorata za pomorski saobraćaj Vladanu Radonjiću u kojem poručuje da su izmjene tendera za Luku Bar zbog prilagođavanja jednom ponuđaču nedopustive, nepoštene i predstavljaju udarac za transparentnost cijelog procesa privatizacije.

Iz IDC-a su podsjetili da je Tenderska komisija izmijenikla tender raspisan odmah nakon izbora, odnosno 19. oktobra, tako što je ublažilo jedan od pet kriterijuma koje ponuđači moraju ispuniti. Ponuđač sada mora dokazati da je u posljednjoj poslovnoj godini ostvario ukupan promet robe u lukama od najmanje 3,5 miliona tona, dok je prvobitno bilo predviđeno da obim tereta iznosi pet miliona  tona.

Vjerujemo da ova izmjena služi da bi se uklopio Global Ports“, navodi se u pismu. Turski Global Ports vlasnik je barske kompanije Port of Adria. Tendersku dokumentaciju otkupili su poljska kompanija OT Logistics, Abu Dhabi Ports, Silos Granari della Sicilia, kao i Global Ports. IDC traži da se sindikat Luke Bar uključi u proces privatizacije i nudi pomoć u stvaranju održive lučke politike.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *