Cijena aluminijuma na najnižem nivou od 2003. godine

Dodajte komentar

Prosječna cijena aluminijuma (LME cash price) u ovoj godini iznoziće tek nešto iznad 1600 US dolara po toni (oko 1610 US$/t) što je najniža prosječna cijena od 2003. godine. I pored toga, većina prozvođača primarnog aluminijuma u svijetu uspjela je da smanji troškove proizvodnje tako da će i ove godine ostvariti neto profit, iako manji nego prethodnih godina.

Analitičari iz oko trideset svjetskih banaka i  kompanija koje prate tržište metala su u Rojtersovoj anketi u januaru prognozirali prosječnu cijenu u rasponu od 1395 US$ t do 1625 US$/ za ovu godinu, a srednja vrijednost svih prognoza iznosila je 1510US$/t. To znači da su očekivanja analitičara što se tiče cijene aluminijuma, ali i ostalih obojenih metala, za ovu godinu bila vrlo rezervisana, a u nekoliko slučajeva i vrlo pesimistička. Tako su Macquarie Bank i Goldman Sachs prognozirali prosječnu cijenu aluminijuma ispod 1400 US$/t ( Goldman Sachs nije učestvovao u Rojtersovoj anketi ove godine,dao je najnižu prognozu od 1350 US$/t). Jedna od vodećih svjetskih kompanija za ispitivanje tržišta metala, londonska CRU grupa (takođe nije učestvovala u Rojtersovoj anketi) prognozirala je cijenu aluminijuma od 1520 US$/t u ovoj godini.

Od banaka i kompanija koje su učestvovale, između ostalih, prognoza Dojč banke (Deutsch Bank) iznosila je 1514 US$/t, Societe Generale 1475 US$/t, londonska Standard Bank 1463 US$/t, JP Morgan 1431 US$/t. itd.Ovo su neke od najuticjanijih investicionih banaka na svijetu čiji analitičari (u nekoliko grupa) osim tržišta metala (obojenih, fero i dragocjenih) prate i tršišta, nafte, gasa, električne energije, poljoprivrednih proizvoda, zatim valuta i još neka

Korisnici ovih prognoza, konkretno za aluminijum, su sve one kompanije čiji prihodi i poslovanje zavise od potražnje za aluminijumom,tj. cijene aluminijuma, od samih proizvođača, preko fabrika za preradu aluminijuma, do krajnjih potrošača – automobilska, avio, prehrambena i druge industrije.

U međuvremenu su gotovo sve ove banke i institucije nekoliko puta korigovale svoju prognozu naviše.Svaka od tih prognoza odslikava stanje u kom se tržište nalazi u tom trenutku. Kada očekivanja nijesu visoka, kao početkom ove godine, to ne mora da znači da potražnja za aluminijumom nije visoka (potražnja je i dalje relativno visoka, rast 5-6 % na godišnjem nivou) već da rast proizvodnje i izvoz iz Kine prije svih, i sa Bliskog Istoka,  neće dozvoliti deficit na tržištu i značajniji rast cijene.Zato uvijek zvuče nerealno izjave nekih analitičara, i iz velikih banaka, da postoji deficit na tržištu aluminijuma, i to u uslovima kada je cijena na rekordno niskom nivou.

Za narednu godinu analitičari će ponovo dati prognzu Rojtersu u januaru ali se već sada može naslutiti da neće biti nekih značajnijih promjena, i pored toga što se očekuje viša cijena u odnosu na ovu godinu, ali će biti i veći višak aluminijuma na tržištu zbog većeg rasta proizvodnje od potražnje.

cijene

Moja prognoza cijene aluminijuma je i ove godine u samom vrhu po preciznosti (1625 US$/t),a to je ujedno i najviša prognozirana cijena za ovu godinu u Rojtersovoj anketi, pa tako nastavljam seriju uspješnih prognoza (Reuters poll) započetu 2010. godine.Izuzetak je, donekle, prošla godina kada su svi analitičari imali veća očekivanja od realizovane cijene za prošlu godinu, a to je i bio glavni razlog za uzdržanost prilikom davanja prognoza za ovu godinu. Osim aluminijuma, prognozirao sam i cijenu bakra, takođe pri vrhu po uspješnosti u ostvarenoj prognoziranoj cijeni.

Drago mi je što se ime moje države, pod kojim sam nastupao, opet pominje i respektuje zbog ostvarenih rezultata, pa makar to bilo i u domenu prognoze cijene metala. Rojtersova anketa se prati u svim krajevima svijeta i suguran sam da će se opet mnogi pitati: Ko je taj Montenegro?

Piše: Goran Đukanović

Izvor: Portal Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *