Kroz Sozinu za deset mjeseci prošlo 2,3 miliona vozila

Dodajte komentar

Od januara do oktobra ove godine kroz Tunel Sozina je prošlo 2.313.418 vozila, a kompanija Monteput, koja gazduje tunelom, prihodovala je 7.731.211 eura.

U istom periodu prošle godine kroz tunel je prošlo dva miliona vozila, a prihod je iznosio 6,8 miliona eura.

U prvih deset mjeseci Monteput bilježi povećanje prometa vozila kroz tunel Sozina za 15,40 odsto, kao i povećanje prihoda za 13,53 odsto u odnosu na isti period prošle godine”, ističe se u “Informaciji o kvalitativnim i kvantitativnim rezultatima ljetnje turističke sezone 2016. godine”, koju je na posljednjoj sjednici usvojila Vlada.

Veći promet

Da je ljetnja sezona u našoj državi bila jedna od najuspješnijih ikada, jasno pokazuju i podaci Javnog preduzeća Aerodromi Crne Gore. Za deset mjeseci je zabilježeno znatno povećanje prometa putnika i aviona na aerodromima u Podgorici i Tivtu, u odnosu na isti period lani.

Promet aviona na aerodromu u Podgorici, od januara do oktobra, iznosio je 5.157, a u Tivtu 5.627. Sa druge strane, broj prometa putnika na podgoričkom aerodromu dostigao je 765.588, a na aerodromu u Tivtu 947.330. Ukupno posmatrajući, broj putnika u odnosu na isti period 2015. veći je za skoro 200.000”, navodi se u informaciji.

Prema podacima Uprave policije za deset mjeseci na drumskim graničnim prelazima zabilježeno je povećanje broja motornih vozila za 11,22 odsto, kao i povećanje broja putnika za 14,34 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Tačnije, broj motornih vozila koji su u pomenutom periodu prešli neki od graničnih prelaza Crne Gore iznosio je 3.724.329, a broj putnika skoro 1,2 miliona.

Ostaju problemi

Međutim, i pored odlične sezone, kako se navodi u informaciji, određeni problemi se iz sezone u sezonu prenose.

Ovdje se misli na problem saobraćajnih gužvi, komunalne higijene, preopterećenosti plaža, nestandardizovanog privatnog smještaja, privremenih lokacija sa objektima koji nijesu u skladu sa propisanim uslovima, nedostatak kadrova itd”, navodi se u informaciji.

Tokom “špica” sezone ostvaruje se najveći dio turističkog prometa, što značajno opterećuje

saobraćajnu infrastrukturu koja je jedan od bitnih preduslova za kvalitetno odvijanje sezone.

Naročito izražen problem je nedovoljno prostora za parkiranje, pa je neophodno u narednom periodu, naročito u opštinama na Primorju, planirati lokacije za ovu namjenu. Gužve na plažama i nepoštovanje propisa u pogledu opremanja i funkcionisanja kupališta su problemi koji se ponavljaju svake godine. U pravcu rješavanja ovih problema neophodno je raditi na proširenju postojećih kapaciteta plaža, odnosno na pojačanoj inspekcijskoj kontroli”, objašnjeno je u informaciji.

Obezbjeđenje dovoljnog kvalifikovanog kadra može se riješiti, kako se ističe u informaciji, kroz dodatnu obuku kadrova u skladu sa zahtjevima turističkih preduzeća koju je neophodno

izvršiti blagovremeno u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje.

U tom pravcu, turistička privreda mora da potrebe za stručnim kadrovima definiše odmah nakon završetka ljetnjih sezona”, zaključuje se u informaciji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *