Rusija prodala petinu akcija “Rosnjefta” za 11,3 milijardi dolara

Dodajte komentar

Rusija je prodala dio akcija državne naftne kompanije “Rosnjeft” za 11,3 milijardi dolara (10,5 milijardi evra), saopštio je Kremlj. Konzorcijum “Glenkorna” i katarskog državnog investicionog fonda kupili su 19, 5 odsto ruskog naftnog giganta.

Prodaja dijela akcija “Rosnjefta” je dio napora vlasti u Moskvi da privatizuju deo državne imovine, u cilju konsolidacije budžeta posle dvogodišnje recesije, navodi agencija AP.

Portparol ruskog predsjednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov opisao je sporazum kao najveći na globalnom energetskom tržištu u ovoj godini.

Putin je ocijenio da je prodaja dijela akcija naftne kompanije poboljšati transparentnost i koorporativno upravljanje ruskog giganta, kao i kapitalne rezerve.

Peskov je novinarima rekao da je ruski predsjednik čestitao izvršnom direktoru “Rosnjefta” Igoru Sečinu na postignutom sporazumu i da je naložio naftnom gigantu da saradjuje sa Ministrastvom finansija i Centralnom bankom kako bi se spriječilo da prodaja dijela akcija destabilizuje rusku valutu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *