Pet načina da ubrzate Wi-Fi kod kuće

Dodajte komentar

Vjerovatno ne postoji osoba na svijetu koja je u potpunosti zadovoljna protokom interneta i Wi-Fi signala u svom domu. Milioni korisnika smatraju da je nepošteno da plaćaju solidnu cijenu za uslugu koja ne pruža maksimum. Ipak, stručnjaci tvrde da postoje više razloga zbog kojih Wi-Fi može biti spor, a na koji prodvajderi operateri ne mogu da utiču (preopterećenost velikim brojem korisnika ili mešanje određenog broja signala). Sa druge strane, na neke razloge možete uticati sami.

Provjerite signal

Pozovite provajdera, koji vam može procijeniti nivo kućnog signala, odnosno nivo decibela na koji je internet dopremljen u vaš dom, a ne samo brzinu protoka. Provajderi najčešće mogu besplatno popraviti stvari koje ometaju vaš signal, kao što su slabi konektori kabla ili infrastruktura koja ne dozvoljava korišćenje punog signala. Takođe , možete provjeriti koliko vaš protok interneta (bandwidth) može da podrži korisnika, u odnosu na cijenu koju plaćate. Besplatni websajtovi poput, SpeedTest-a vam takođe mogu dati te informacije, kako biste znali da li vaš internet radi punim kapacitetom. Drugi alati vam mogu pokazati kolika je snaga vašeg signala i kolike su smetnje. Prosječnom domaćinstvu od 4-5 korisnika potrebna je brzina od 50 Mbps za download i 5 Mbps za upload.

Zaštitite svoj Wi-Fi

Jedan od najosnovnijih koraka, koje korisnici mogu preduzeti da bi osigurali brzinu protoka interneta je da se uvjere da se komšije ne ‘kače’ na njihov Wi-Fi signal, opterećujući ga i čineći ga sporijim. Pri instalaciji, provajderi svom korisniku odrede proizvoljnu šifru, koja bi trebala da spriječi nepoželjne korisnike da pristupe vašem internetu. Međutim, njih je moguće otkriti ili pogoditi. zato se svim novim korisnicima savetuje da što prije kreiraju sopstveni password, koji će biti nezgodan za pogađanje.

Nadogradite svoju opremu

Najveći broj operatera i provajdera u cijenu usluge uključuje i ruter. Svako menjanje usluge, podrazumijeva i zamjenu rutera. Međutim, ukoliko želite veću brzinu, provjerite da li bi kupovina drugog rutera poboljšala performanse vašeg interneta. Provjerite na sajtu provajdera koji uređaji su kompatibilni sa vašim uređajem. Obratite pažnju na dual band uređaje koji koriste 802.11AC, koji je najnoviji standard bežičnog interneta, kako biste osigurali najveću brzinu. Takođe se preporučuje nabavljanje uređaja sa eksternom antenom, koja omogućava snažniji signal.

Pažljivo odaberite frekvenciju

Postoje dvije različite vrste Wi-Fi: nešto starija standardna verzija od 2,4GHz i novija verzija od 5 GHz. Dual band Wi-Fi vam nudi obije, ali stručnjaci savjetuju prelazak što više uređaja na mrežu od 5GHz. Naročito u gradovima koji su preopterećeni Wi-Fi signalima i mrežama, koje se međusobno ‘bore’ da uspostave konekciju.

Pomjerite ruter

Obratite pažnju na lokaciju svog rutera. Pošto ne možete da promijenite komšije i odgovorite ih da prestanu da vam ‘kradu’ Wi-Fi signal, ono što možete da promijenite je mjesto vašeg rutera – onemogućite im pokrivenost signalom, tako što ćete izmjestiti uređaj vannjihovog dometa i tako im uskratiti signal. Preporučuje se da ruter stoji na visokom mjestu u prostoriji, a naročito ako živite u prizemlju ili na nižim spratovima. Uređaj bi takođe trebao da zauzima centralnu poziciju u vašem domu, kako bi neometano dopremao jednak signal u sve djelove vašeg doma.

 

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *