Male elektrane, veliki računi: Struja skuplja od februara

Dodajte komentar

Cijena električne energije za domaćinstva sa dvotarifnim mjerenjem od 1. januara biće niža oko pet odsto, pa će kilovatsat koštati 7,98 centi bez PDV-a, saznaje Pobjeda. Ove godine kilovat je koštao 8,38 bez PDV-a.

Uprkos tome, računi domaćinstava za utrošenu električnu energiju će od februara biti veći zbog podsticaja za obnovljive izvore energije, koje plaćaju krajnji potrošači. Ministarstvo ekonomije bi 25. januara naredne godine trebalo da donese odluku o povećanju naknade za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, što će dovesti do rasta računa za električnu energiju.Očekuje se da naknada za obnovljive izvore energije u narednoj godini bude uvećana pet do osam odsto, zbog planiranog ulaska većeg broja obnovljivih izvora na tržište.

Glavni krivac za rast računa biće vjetroelektrana Krnovo snage 72 megavata, koja naredne godine počinje sa radom. Za prvih 12 godina rada otkupna cijena kilovata iz te vjetroelektrane ne može biti manja od 95,99 eura po megavatsatu. Do sada je u rad pušteno devet malih HE, što je račune za struju povećalo za dva odsto. Do kraja godine počeće da rade još dvije male HE, a Ministarstvo ekonomije zaključilo je do sada ukupno ugovore za izgradnju 37 malih HE.

Predsjednik odbora Regulatorne agencije za energetiku Miroslav Vukčević je u četvrtak, nakon razgovora sa predstavnicima tri energetska subjekta, izjavio da će cijena struje biti veća do tri odsto. U ponedjeljak, međutim, određen je regulatorni prihod za Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) i za Crnogorskog operatora tržišta električne energije (COTEE) po kojem je cijena struje za domaćinstva, bez obnovljivih izvora, pala za pet odsto. Ukinuta je, naime, naknada snabdjevaču, koja je iznosila 6,6 miliona eura, a CEDIS-u je umanjen prihod za 2,4 miliona eura u odnosu na ovu godinu.

Iz Ministarstva ekonomije juče nijesu htjeli da komentarišu odluke RAE, dok je Vukčević saopštio da u ovom trenutku predstavnici regulatora ne mogu ništa da kažu o cijenama električne energije za narednu godinu.

Snabdjevač, u konkretnom slučaju EPCG, dužan je da 16. decembra odredi cijene za sve kategorije potrošača, koje će se primjenjivati od 1. januara naredne tri godine.

Boljević: Odluka RAE može biti ,,danajski dar”

Savjetnik u CEZAP-u Predrag Boljević podržava odluku RAE koja će dovesti do smanjenja cijene struje, ali upozorava da to može biti “danajski dar.

Nakon ovog kratkoročnog, ali značajnog rasterećenja kućnog budžeta, već u februaru slijedi povratak na staro zbog obnovljivih izvora, rekao je Boljević, koji smatra da ukidanje naknade snabdjevaču može dovesti do problema u poslovanju Elektroprivrede.

Ukoliko zbog ove odluke EPCG počne da “kleca”, kao i mnogo puta do sada, to bi bio povod da se odobri interventno poskupljenje struje, što bi opet platili građani, izjavio je Boljević i preporučio predstavnicima EPCG da se o odluci RAE konsultuju sa većinskim vlasnikom Vladom, jer bi moglo da dođe do krize investicija u energetski sektor.

Bojim se da ovakvi potezi u ovom trenutku mogu negativno uticati na odluku investitora da ulažu u crnogorski energetski sektor, rekao je Boljević i podsjetio da Škoda Praha u ovom trenutku traži finansijera za gradnju drugog bloka.

Gradnja drugog bloka bi mogla biti ugrožena zbog odluke RAE. TE je garant da će se sa domaćim izvorima energije korigovati i održavati cijene na nivou podnošljivom za crnogorskog potrošača. Bez TE crnogorsko tržište će biti vjetrometina, a potrošač nezaštićen i prepušten vukovima na međunarodonom tržištu, tvrdi Boljević i predlaže da se razmisli o smanjenju poreza na cijenu struje i na taj način obezbijede nedostajuća sredstva za proizvođače iz obnovljivih izvora.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *