Banke drže 2,6 milijardi vrijedne kolaterale

Dodajte komentar

Za blizu 913 miliona eura kredita založena je imovina vrijedna 2,6 milijardi eura, rečeno je Pobjedi iz Centralne banke.

Ovaj regulator traži od banaka da brže oslobađaju kolaterale i na taj način pomognu privredi.

Ukoliko same banke ne prepoznaju potrebu da brže oslobađaju kolaterale, Centralna banka će razmotriti potrebu izmjene regulative. Izmjenom bi podstakli banke da u slučajevima kada je otplaćen veći dio kredita oslobode dio kolaterala i da na taj način rasterete značajne privredne potencijale saopšteno je Pobjedi u odgovoru na pitanje da li se priprema promjena regulative i u kom pravcu.

Centralna banka raspolaže brojem i iznosom kredita koji su pokriveni hipotekama i fiducijama kao sredstvima obezbjeđenja, kao i procijenjenom vrijednošću tih instrumenata.

Broj ukupnih kreditnih partija u sistemu banaka koji su obezbijeđeni kolateralima iznosi 15.881. Ukupan dug po ovim partijama je 912,7 miliona eura. Procijenjena vrijednost ovih nekretnina iznosi 2,6 milijardi eura, od čega se na hipoteke odnosi najveći dio od 2,4 milijarde eura”, objasnili su iz Centralne banke.

Za ove kredite je založena razna imovina zgrade, stanovi, poslovni prostori, zemljište, hoteli, plovila…

Centralna banka je i u preporukama Vladi za vođenje ekonomske politike u narednoj godini najavila da će kroz regulatorno djelovanje podstaći kreditne aktivnosti pod povoljnijim uslovima, vodeći računa o nivou imovine koju preduzeća već imaju kod banaka.

Guverner dr Radoje Zugić je nedavno takođe kazao da će Centralna banka razvijati instrumente makroprudencione politike, koji će tretirati usklađenost duga kompanija i kolaterala.

Cilj je da se rizik minimizira, a imovina stavi u funkciju oporavka i razvoja kompanija i ukupne ekonomije”, najavio je Zugić i kazao da će u fokusu CBCG biti i ostale tarife, naročito platni promet i kartično poslovanje, koje su neophodne za efikasno poslovanje privrede.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *