Stabilizacija eura nakon oštrog pada zbog poraza Renzija na referendumu

Dodajte komentar

Euro je u ponedjeljak na međunarodnim deviznim tržištima brzo nadoknadio veliku većinu gubitaka zabilježenih u prekonoćnom trgovanju nakon što je italijanski premijer Matteo Renzi najavio ostavku nakon poraza na referendumu o ustavnim promjenama.

Euro je u azijskom trgovanju u jednom trenutku skliznuo čak 1,4 posto prema dolaru, na 1,0505 dolara, najniži nivo od marta 2015. godine, zbog zabrinutosti ulagača u vezi pojačane političke neizvjesnosti u eurozoni. Ubrzo se međutim euro stabilizovao, vrativši gotovo većinu gubitaka, pa se njime trgovalo po 1,0650 dolara, što znači da je oslabio svega 0,1 posto u poređenju sa zatvaranjem u petak.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema košarici valuta, ojačao je pak blagih 0,2 posto. Prema jenu je pritom ojačao 0,55 posto, na 114,14 jena.

U petak je bio oslabio zbog dobitnih prodaja koje su ulagači odlučili da preduzmu nakon snažnog uspona u posljednje vrijeme i nakon objave novih podataka o zaposlenosti u SAD-u koji su bili solidni ali ne i spektakularni, tumače analitičari.

Odgovor ′ne′ talijanskih građana na referendumu o ustavnim promjenama bio je uglavnom očekivan, premda je procenat od 59,1 posto, koliko ih je odbilo da podrži ustavne promjene koje je Renzi zagovarao, daleko snažniji rezultat nego što se očekivalo.

“Budući da je takav odgovor bio uvelike očekivan, stvarno nema entuzijazma među ulagačima da izazivaju naglašenije promjene kurseva. Valutna tržišta će sada pratiti kretanje prinosa na državne obveznice, reakciju na tržištu dionica i pričekati kakvo će mišljenje biti agencija za rejtinge”, kazao je Kit Juckes, makroekonomist u Societe Generaleu.

Renzijeva ostavka mogla bi, po mišljenju analitičara, pripremiti teren za prijevremene izbore u idućoj godini i mogući dolazak na vlast Pokreta pet zvjezdica u vrijeme dok se Evropska unija još oporavlja od britanske referendumske odluke o odlasku Britanije iz EU-a.

Renzijeva Demokratska stranka prema anketama je gotovo izjednačena s Pokretom pet zvjezdica, koji zagovara referendum o talijanskom članstvu u eurozoni, pa bi prijevremeni izbori vrlo vjerovatno uznemirili ulagače, mišljenja su analitičari.

Takođe, neki analitičari smatraju da je euru blagu podršku pružila vijest o pobjedniku ljevičarskog kandidata na predsjedničkim izborima u Austriji.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *