Euro pao u odnosu na dolar nakon referenduma u Italiji

Dodajte komentar

Euro je pao u odnosu na dolar nakon što je italijanski premijer Matteo Renzi pretrpio težak poraz na referendumu u nedjelju, prenosi BBC. Pad je zabilježen odmah nakon što je Renzi objavio kako namjerava da podnese ostavku.

Euro je pao u odnosu na američki dolar na 1,0550 sa 1,0625 dolara, što je najniži nivo od marta 2015. godine. Ekonomski analitičari smatraju da među investitorima vlada oprez, ali ne i panika.

Kada počnemo novu sedmicu, tržišta će vjerovatno biti poljuljana, ali se ne brinemo“, kazala je direktorica istraživanja u City Index Directu Kathleen Brooks.

Takođe se ocjenjuje da je odbacivanjem ustavnih reformi Renzijeva politička budućnost dovedena u pitanje i da se otvaraju vrata za novu političku nestabilnost u zemlji.

Projekcije pokazuju da bi razlika na glasanju mogla biti i 20 posto u korist protivnika reformi, a ako se to potvrdi, to će biti i udarac za Evropsku uniju koja se bori da prevaziđe više kriza i koja je željela da Renzi nastavi reforme.

Analitičari su posebno zabrinuti zbog bankarske industrije Italije, što se vidi kao gubitak povjerenja. Mnoge banke se bore s teretom velikih dugova i imaju potrebu za refinansiranjem, a to će biti teže postići usred političke krize.

Većina italijanske vlasti je zabrinuta zbog ovoga problema.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *