“Bitka za krov” u Londonu: Airbnb ograničava boravak na 90 dana

Dodajte komentar

Američki portal za iznajmljivanje privatnih kuća Airbnb, koji je popularan među turistima, ograničio je trajanje zakupa u Londonu na 90 dana.

Na platformi planiraju da se uvedu promjene koje će automatski ograničavati mogućnost najma na najviše tri mjeseca, osim ako domaćini ne dobiju dozvolu da svoje prebivalište dijele češće, saopšila je kompanija.

Odluka je rezultat rastućih pritužbi iz nekih krugova da je sadašnji režim povećao nedostatak stambenog prostora i da stiska dugoročni najamni sektor.

Airbnb je saopštio krajem sedmice da će u budućnosti zakup najma ograničiti na dva mjeseca u Amsterdamu.

Iz brojnih mjesta čuju se kritike zbog nedostatka zakonskih poreznih rješenja ove vrste najma. Posljedice dolaska Airbnba najviše se osjećaju u New York, Miamiju i Berlinu. Takođe, nedavno su gradske vlasti u Barseloni najavile da će zbog izdavanja stanova, koji nemaju odobrenje za obavljanje turističke usluge, kazniti Airbnb i konkurentnu platformu HomeAway sa 600.000 eura.

Najamne uslove su pooštrili u oktobru u New Yorku i zaprijetili da će kazniti vlasnike nenastanjenih stanova koji ih u cijelosti iznamljuju za manje od 30 dana, što je snažno uticalo na lokalno dugoročno najamno tržište.

Indikator

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *