Bankarski sektor Italije pred raspadom

Dodajte komentar

Ostavka italijanskog premijera Matea Rencija, nakon što je izgubio na referendumu kojim je želio da ojača svoja ovlašćenja, mogla bi biti uvod u političku krizu sa snažnim uticajem na ekonomiju te zemlje.

Italija ima velike probleme u bankarskom sektoru. Neke od najvećih banaka imaju visoke stope nenaplativih kredita, te su im potrebne milijarde eura kako bi održale poslovanje, a njihove dokapitalizacije sada se dovode u pitanje, s obzirom na to da bi se politička nestabilnost mogla preliti i na finansijska tržišta.

Prema nekim procjenama, za spas italijanskog bankarskog sektora potrebno je oko 52 milijarde eura.

Treća najveća italijanska banka Monte dei Paschi di Siena (MPS) ranije ove godine priznala je da je otpisala milijarde eura nenaplativih kredita. Ta je banka posuđivala novac stotinama malih kompanija koje zapravo nisu bile kreditno sposobne, i dobar dio kredita nikad neće biti vraćen. Prošlog mjeseca MPS je predstavila plan restrukturiranja kojim bi se iz bilanse izbacilo 28,5 milijardi eura nenaplativih kredita.  Ako plan uspije, postotak nenaplativih kredita kod te banke pao bi s 43,6 posto na 16,3 posto.

U italijanskom bankarskom sektoru 360 milijardi eura teško naplativih kredita

U italijanskom bankarskom sektoru trenutno je 360 milijardi eura teško naplativih kredita, od čega je 200 milijardi u najtežoj kategoriji naplativosti, što pokazuje o koliko velikom problemu se radi.

Italija će, kako bi spasila banke, po svemu sudeći biti prisiljena zatražiti pomoć od Evropskog stabilizacionog mehanizma, što neki u toj zemlji doživljavaju kao poniženje jer moraju dobiti odobrenje njemačkog parlamenta i svih parlamenata zemalja eurozone.

Problem u bankarskom sektoru mogao bi se dodatno pogoršati zbog slabosti italijanske ekonomije. Naime, sljedeće godine, prema prognozama, Italija će imati rast BDP-a manji od jedan odsto, a ako dođe do pada, mnoge kompanije koje sada uredno otplaćuju kredite mogle bi doći u probleme.

Tako bi se iznos nenaplativih kredita mogao dodatno povećati.

Ishod referenduma i ostavka premijera, mogli bi uplašiti ulagače, te bi moglo doći do povlačenja kapitala, što bi Italiju moglo povući u novu recesiju.

(index.hr)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *