Kaspia se žalila zbog presude u korist Atlas banke

Dodajte komentar
Atlas banka u Podgorici

Arapska kompanija Kaspia properti podnijela je žalbu na prvostepenu presudu kojom se odbija kao neosnovan zahtjev za naplatu 12,5 miliona eura od Atlas banke na ime bankarske garancije, potvrdio je advokat ove kompanije Zoran Milić.

U presudi sudija Zoran Ašanin navodi da bankarska garancija ne sadrži sve bitne elemente.

Kod činjenice da u predmetnoj garanciji nije naznačen poziv na broj ili drugu informaciju koja identifikuje osnovni posao, sud je utvrdio da ne sadrži sve bitne elemente predviđene jednoobrazniim pravilima Međunarodne trgovinske komore URDG 758, pa se ista ne može smatrati valjanom bankarskom garancijom na osnovu koje bi sud usvojio tužbeni zahtjev tužioca“, stoji u presudi.

Tokom postupka advokat Atlas banke Igor Martinović tvrdio je da garancija nije vjerodostojna isprava, već da je riječ samo o nacrtu koji je banka izdala Dušku Kneževiću u cilju pregovora i početka saradnje sa Arapima.

U presudi se navodi da je sud insistirao na pružanju dokaza za koji je pravni posao izdata sporna garancija, ali tužilac nije odgovorio tom zahtjevu.

Po ocjeni suda ova činjenica je bitna da li se radi o legalnom pravnom poslu u vezi kog je izdata predmetna bankarska garancija. Na utvrđivanju pravnog posla iz bankarske garancije sud je posebno insistirao imajući u vidu i registarski podatak tužioca da njegov osnivački kapital iznosi 1000 AED, što izraženo u eurima iznosi oko 246 eura“, zaključuje sudija Ašanin.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *