Intervju DN sa Nikolom Tripkovićem, regionalnim direktorom prodaje u kompaniji CocaCola HBC Crna Gora

Dodajte komentar

Kompanija Coca-Cola HBC nedavno je treći put proglašena liderom u oblasti održivosti po Dau Džons indeksu, a potom je objavila veoma ambiciozne ciljeve održivosti do 2020. godine.

O ovom konceptu i njegovom značaju u jednoj od najuspješnijih i najvećih svjetskih grupacija Dnevne novine su razgovarale sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji CocaCola HBC Crna Gora Nikolom Tripkovićem.

VN: Šta za vašu kompaniju znači naći se treći put na vrhu liste Dau Džons indeksa održivosti (DJSI)?

Tripković: DJSI je jedan od najuglednijih sistema rangiranja kompanija na polju održivosti, a naša kompanija je već devet godina na ovoj prestižnoj listi. Ovogodišnje rangiranje ima veći značaj, jer se prvi put u istoriji dešava da je ista kompanija lider u svom sektoru tri godine zaredom. Dodatno smo ponosni što smo ove godine ostvarili još bolji rezultat u odnosu na godinu ranije.

U prethodnom periodu uspjeli smo da smanjimo emisiju ugljen-dioksida, količinu utrošene vode po litru napitka, kao i količinu ambalažnog materijala, i sve to uprkos povećanju proizvodnje i prodaje. Poslednji izvještaj je prepoznao upravo sve ove aktivnosti, kao i dugoročnu posvećenost naše kompanije održivom poslovanju.

VN: Objavili ste nove ciljeve održivosti do 2020. godine. Na šta ste se obavezali?

Tripković: Postavili smo vrlo ambiciozne, ali ostvarive ciljeve. Obavezali smo se da ćemo do 2020. godine koristiti 40 odsto energije iz obnovljivih i čistih izvora, reciklirati najmanje 40 odsto ukupne ambalaže na tržištu u prosjeku, smanjiti ambalažu za 25 odsto po litru proizvedenog napitka, uložiti najmanje dva odsto svoje godišnje dobiti prije oporezivanja u zajednice. Takođe, želimo da udvostručimo broj zaposlenih koji učestvuju u dobrovoljnim inicijativama tokom radnog vremena na 10 odsto ukupnog broja. Ovi ciljevi su nastavak prethodnih planova, u okviru kojih smo obećali da ćemo smanjiti potrošnju vode za 30 odsto i indirektnu emisiju ugljen-dioksida za 50 odsto.

VN Kako će se ovo odraziti na potrošače, koji su benefiti održivosti?

Tripković: Održivost se najbolje ogleda u smanjenju negativnih uticaja na životnu sredinu, doprinosu zajednici kroz donacije i uvođenje najboljih standarda u saradnji sa dobavljačima i partnerima. Kad govorimo o održivosti, u isto vrijeme mislimo i na ekonomsku održivost, jer su samo prosperitetne zajednice zdrava jezgra za poslovanje. Zbog toga je za nas održivo poslovanje investiranje u bolju i sigurniju budućnost, ne samo kada govorimo o našem poslovanju, već i o budućnosti naših zaposlenih, životnoj sredini i cijeloj zajednici.

VN: Koliko je važna uloga korporativnog sektora u promociji održivosti?

Tripković: Ja bih rekao da je uloga korporativnog sektora krucijalna kad govorimo o održivosti, jer je privatni sektor nosilac pozitivnih promjena u drštvu. Još kad se aktivnosti rade uz državu, NVO sektor i međunarodnu zajednicu, onda je dobar rezultat neizostavan. Javni sektor ima veću ulogu u postavljanju i promociji politika održivosti, dok se od korporativnog sektora očekuje da pokaže održivost na djelu. Ukoliko kompanija uvede neku inovaciju u proizvodnom procesu koja direktno smanji negativne efekte na životnu sredinu, onda imamo primjer održivosti. Veoma je važno da svi subjekti rade kao partneri na ovom polju, jer se jedino zajedničkim djelovanjem mogu adresirati sve brojniji izazovi u društvu.

Ulažu u razvoj mladih i ekologiju države

VN: Kompanija Coca-Cola HBC Crna Gora je dobitnik godišnje nagrade Unije poslodavaca za brigu o zajednici. O kojem projektu je riječ i kakvi su planovi kompanije Coca-Cola HBC Crna Gora u narednom periodu kad su društveno odgovorne aktivnosti u pitanju?

Tripković: Za projekat “Pokret za radost” u sklopu kojeg smo stanovnicima šest gradova poklonili sedam Coca-Cola aktivnih zona ili teretana na otvorenom dobili smo ovu prestižnu nagradu, koja nam mnogo znači. Ponosni smo na taj projekat, kojim smo veliki broj rekreativaca pokrenuli da svakodnevno vježbaju na otvore nom, u Coca Cola aktivnim zonama i time stvorili još adekvatnih sportskih sadržaja za vježbanje na otvorenom. Još smo ponosniji na činjenicu da je ovaj projekat obuhvatio gradove od sjevera do juga zemlje: Bijelo Polje, Nikšić, Podgoricu, Cetinje, Bar i Herceg Novi.

U narednom periodu nastavićemo aktivnosti u ključnim stubovima društveno odgovornog poslovanja ulaganje u razvoj mladih, aktivni životni stilovi i ekologija. Cilj nam je da budemo prepoznati kao kompanija koja pravi trajne pozitivne razlike u lokalnoj zajednici u kojoj živimo i radimo.

Izvor: Dnevne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *