Letonija donela novi zakon za poreske olakšice startapima

Dodajte komentar

U srijedu, 23. novembra, uz većinsku podršku parlamenta, u Letoniji je izglasan novi zakon koji se tiče poreskih olakšica za startape. Ovaj zakon je donijet u skladu sa širom inicijativom da se Letonija učini atraktivnom destinacijom za tehnološke preduzetnike i biznise u ranim fazama razvoja. Primjena zakona počinje od 1. januara 2017. godine i predviđa se da će udvostručiti investicije u letonske startape.

Poreske olakšice, a ne subvencije i programi podrške

U mnogim državama praksa je da se uspostavljaju razni programi podrške privredi i subvencija u cilju privlačenja investicija. Sa druge strane, programi specifičnih poreskih olakšica za startape su rjeđa pojava. Letonsko Ministarstvo ekonomije, uz direktnu podršku ministra učinilo je hrabar korak u namjeri da realizuju zajedničku viziju Letonije kao države u kojoj se mogu pojaviti startapi konkurentni na svjetskom nivou.

Iako su plate zaposlenih u startapima male, one su i dalje njihov najveći trošak. Novi poreski programi tiču se upravo ovog dijela poslovanja. Ono što ovaj zakon predviđa, a čini ga jedinstvenim u odnosu na sve EU regulative jeste fiksni porez od 252€ po zaposlenom, bez obzira na veličinu plate. Drugi dio se tiče visoko kvalifikovanih radnika (sa master ili doktorskim diplomama ili 5+ godina iskusva) za čije poreze i doprinose startapi neće biti obavezani, već će ih finansirati država.

Andris K. Berzins, suosnivač Letonske startap asocijacije koja je inicirala donošenje zakona, objašnjava:

Dakle, ako je do sada poreski teret za zaposlene bio skoro jednak neto iznosu njihovih plata, onda će novi poreski režim, za istu količinu investicije, imati efekat dupliranja vremena koje startap ima za “preživljavanje”, kako bi stigli do nove runde investicija i dugoročno bili uspješniji“.

Uslovi

Da bi određeni startap dobio poreske olakšice mora da ispuni nekoliko uslova:

  • Da je sama kompanija mlađa od 5 godina
  • Da je imao manje od 200.000€ prihoda u prve dve godine od registracije
  • Da ne isplaćuje dividende
  • I da se bavi inovativnim proizvodom ili uslugom

Još jedan bitan uslov je da je startap do sada osigurao bar 30.000€ ili više u ranoj fazi venture investicija. To služi kao mehanizam potvrde koji će osigurati da fokus poreskog programa bude na startapima koji zaista imaju potencijal, a što je dokazano time što su dobili novac od investitora. Za narednu iteraciju zakona, planira se da taj uslov obuhvati i stadijum angel investicija.

Letonija kao baltički centar inovacija

Ovaj zakon sadrži još neke bitne stavke, kao na primjer prvu definiciju startapa u letonskim zakonima, koja će poslužiti za lakše donošenje budućih zakona i bolje informisanje javnosti o važnosti tehnologije i preduzetništva. Kao još jedna potvrda inicijative letonske vlade da učini Letoniju primamljivom za startape, neki od narednih poteza biće uvođenje startap vize i legalizovanje ridesharinga.

U donošenju ovog zakona učestvovalo je više od 60 startapa i organizacija, a pod vođstvom Letonske startap asocijacije. Još jedna potvrda da zajednica ljudi okupljenih oko dobre ideje može da uradi mnogo.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *