Evropske berze u padu drugi dan zaredom

Dodajte komentar

Na evropskim berzama u utorak ujutro cijene dionica su pale, drugi dan zaredom, a pod najvećim su pritiskom rudarski i naftni sektor zbog pada cijena metala i nafte.

STOXX indeks 600 vodećih evropskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,4 posto, nakon što je juče skliznuo 0,8 posto.

Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su oko 9,30 sati u minusu između 0,2 i 0,5 posto.

Najviše su jutros, prosječno 1,7 posto, pale cijene dionica u rudarskom sektoru, što je posljedica pada cijena najvažnijih industrijskih metala između 1 i 2,2 posto.

Znatno su, 0,8 posto, pale i cijene dionica u gasnom i naftnom sektoru jer su oslabile cijene nafte, koje znatno osciliraju uoči sastanka članica OPEC-a 30. novembra o smanjenju proizvodnje.

Juče su cijene barela prvo pale oko 2 posto, da bi dan završile na dobitku. Jutros je, pak, cijena barela na londonskom tržištu skliznula 32 centa, na 47,92 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 29 centi, na 46,79 dolara.

Oprez na tržištima posljedica je i jučerašnjeg pada cijena dionica na Wall Streetu. Nakon gotovo neprestanog rasta od pobjede Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima 8. novembra i rekordnih nivoa svih indeksa, na berzi u New Yorku cijene su dionica juče pale više od 0,3 posto.

Na azijskim berzama se jutros trguje oprezno, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 9,30 sati bio gotovo nepromijenjen u odnosu na juče.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks oslabio 0,3 posto, na 18.307 bodova.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *