Veći računi za struju zbog vjetroelektrana

Dodajte komentar

Kada se puste u rad vjetroelektrane na Krnovu i kada vlasnici vjetroparka, firma Krnovo grin enerdži, dobiju status povlašćenog proizvođača iz obnovljivih izvora energije (OIE), računi za struju će biti uvećani između pet i osam odsto.

Razlog za povećanje računa za struju će biti taj što će se naknada za podsticaj proizvodnje iz OIE, zbog vjetroelektrana na Krnovu, povećati četiri do pet puta, odnosno iznosiće na mjesečnom nivou između dva i dva i po eura, piše “Dan”. Vjetroelektrane na Krnovu bi trebalo da dobiju status povlašćenog proizvođača početkom sledeće godine. Prije neki dan, kako nam je rečeno iz RAE, dobili su privremeni status povlašćenog proizvođača i zatražili upotrebnu dozvolu za vjetropark na Krnovu.

“Dan” je protekle sedmice pokušavao da od Ministarstva ekonomije (MEK), Crnogorskog operatora električne energije (COTEE) i Regulatorne agencije za energetiku (RAE) dobije odgovor na pitanje koliko će biti povećana naknada za podsticaj i koliko će zbog toga biti veći računi za struju, te da li će biti povećanje od pet do deset odsto, ali su iz tih organa kazali da to ne mogu reći prije januara, pošto podatke na osnovu kojih Ministarstvo ekonomije određuje visinu naknade za podsticaj prikuplja do kraja godine.

Ministarstvo na godišnjem nivou određuje jediničnu naknadu i objavljuje je do 25. januara godine za koju se utvrđuje naknada. Imajući u vidu da će se projekcije proizvodnje aktivne električne energije svih povlašćenih proizvođača za 2017. raditi do kraja ove godine, još nismo prikupili potrebne podatke za računanje ove naknade. Imajući u vidu da trenutno nijesmo u posjedu svih relevantnih podataka potrebnih za računanje naknade, nijesmo ni u mogućnosti da sa preciznošću kažemo koliko će biti povećanje naknade za narednu godinu“, naveli su iz Ministarstva ekonomije.

Šef službe za OIE u COTEE-u Jovan Pavićević,  u tekstu koji je objavljen u listu “Elektroprivreda” je naveo da će ulaskom u pogon vjetroelektrana na Krnovu godišnja naknada za podsticaj proizvodnje električne energije iz OIE biti povećana četiri do pet puta.

Sadašnja naknada za podsticaj iznosi 0,129000 eurocenti po kilovat-satu (Kvh), što na prosječnom računu za struju od 35 eura iznosi oko 50 centi. Dogodine, kada vjetroelektrane krenu, i naknada se poveća za četiri do pet puta, to znači da će na prosječnom računu naknada za podsticaj iznositi između dva do dva i po eura, što je između pet i osam procenata od ukupnog računa za struju. Na godišnjem nivou to će iznositi između 24 i 30 eura, što je skoro koliko i visina jednog prosječnog računa za struju.

Time će se naknada iz 2014. godine uvećati preko 100 puta“, piše u tekstu Pavićevića i glavnog ekonomiste za OIE Branislava Banovića.

Početkom 2014. godine naknada za podsticaj je iznosila dva do tri centa na prosječnom računu za struju, da bi se svake godine povećavala. U 2016. godini se povećala početkom godine na oko 25 centi po prosječnom računu, da bi se u junu duplirala na oko 50 centi, odnosno iznosila 0,129 eurocenti po Kvhu.

Do sada se naknada plaćala za proizvodnju iz mini hidroelektrana (mHE). Od maja 2014. do kraja ove godine iz osam mHE će biti proizvedeno 45 miliona kilovat-sati struje, dok će se iz vjetroelektrana na Krnovu godišnje proizvoditi 200 miliona Kvha, što je pet puta više.

Naknadu plaćaju građani preko računa za struju. COTEE otkupljuje energiju od proizvođača, zatim je prodaje Elektroprivredi, koja tu obavezu, shodno uredbi Vlade, iskazuje na računima za struju. Građani su do sada platili oko pet miliona eura za proizvodnju zelene energije.

Taj novac je plaćen za firme čiji su vlasnici ljudi bliski DPS-u Oleg Obradović, Ranko Ubović, Aleksandar Mijajlović, Vuk Rajković i Igor Mašović. Gradnjom mHE planira da se bavi i sin odlazećeg premijera Mila Đukanovića.

(Opštirnije u današnjem Danu)

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *