Najstarija banka na svijetu će ipak biti spašena?

Dodajte komentar

Italijanska banka Monte dei Paschi će konačno biti dokapitalizovana. Dioničari najstarije banke u svijetu i treće najveće italijanske banke potvrdili su dokapitalizaciju banke u iznosu od pet milijardi eura nakon što je Evropska centralna banka dala zeleno svjetlo za početak sprovođenja plana spašavanja.

Za izdavanje novih dionica, banka je postavila maksimalnu cijenu od 24,90 eura po dionici, a italijansko Ministarstvo privrede najavilo je da će učestovati u dokapitalizaciji.

Uvjereni smo da će plan spašavanja uspjeti“, kazao je ministar privrede Pier Carlo Padoan u intervjuu televizijskom kanalu Sky TG24.

Najstarija banka na svijetu, osnovana 1472. godine, u posljednjih nekoliko godina se suočava s teškoćama zbog loših kredita te hitno mora ojačati svoju kapitalnu osnovicu.

Milanska berza je negativno reagirala na najnovija zbivanja u Montepaschi. Zbog gubitaka više od pet posto, privremeno je obustavljeno trgovanje dionicama banke u petak ujutro. Nakon nastavka pregovora, dionice su izgubile na viejdnosti sedam posto, zaustavivši se na 0.214 eura.

Na stres-testu evropskih banka 2014. i ovog ljeta Monte dei Paschi je bila najgora.
Banka je u potrazi za investitorima, koji bi je mogli izvući iz poblema kroz značajnu dokapitalizaciju. Prema ranijim informacijama zainteresovanost je pokazao katarski državni fond QIA.

Banka će 2016. godinu, prema predviđanjima, zaključiti s gubitkom od 4,8 milijardi eura.
Za prva tri kvartala 2016. godine gubitak je iznosio 849 miliona eura. Plan je izdvajanje loših kredita u iznosu od 27,6 milijardi eura u posebnu tvrtku, od čega se očekuje 9 milijardi eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *