Splitski preduzetnici predstavili zanimljiv start up: “Uber za parkiranje”

Dodajte komentar

“Uber za parkiranje”. Tako tim mladih splitskih preduzetnika, diplomaca FESB-a, opisuje svoj izum Smart Parking Barrier, koji su zbog velikog interesa kupaca najavili da će na tržište izbaciti do početka aprila iduće godine. Smart Parking Barrier je sprava za kontrolu pristupa parking mjestu koji se kontroliše preko mobilne aplikacije. Kao rezultat, “digitalni ključ” za parkirano mjesto može se dijeliti ili pak prodavati preko telefona.

Marko Smoljo, rukvodilac projekta Smart Parking Barrier i operativni direktor splitske kompanije Amplifico, čiji su stručnjaci radili na razvoju, kaže da im je plan bio da aktiviraju sva moguća parkirana mjesta u rješavanje problema s parkiranjem, a ne samo ona čiji su vlasnici gradovi, opštine, hoteli ili neki drugi privredni objekti. “Vlasnik apartmana, recimo, može svom gostu na telefon poslati ključ da otključa parking, a može i dok ga nema prodati nekome parking mjesto na sat-dva“, kaže Smoljo.

Smoljo kaže da su potražnju za izumom iskusili na jednom sajmu u Splitu. “Imamo dosta IoT proizvoda s kojima se ponosimo, ali u ta dva-tri dana svi su se raspitivali samo za Smart Parking Barrier. Mogli smo odmah prodati barem 40 komada“, kaže Smoljo. Dodaje da su nakon toga razvoj Barriera izdvojili i prijavili se u Preduzetnički kamp u Preduzetničkom centru Solin, gdje su njihov projekt upravo proglasili najboljim za 2016.

Poslovni.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *