Black Friday: Zašto je ludi šoping dan nazvan Crnim petkom?

Dodajte komentar

Crni petak je dan za američke potrošače, nakon Dana zahvalnosti, u kojem mogu povoljno kupiti artikle koji na kraju mogu postati božićni dar.

Ali zašto se taj dan zove “crnim” petkom?

Postoji nekoliko priča. No, najčešće se citira jedna koja ima veze s tintom, papirom i računovodstvom.

Do ranih 1980-ih, cirkulirala je alternativna teorija da trgovci tradicionalno rade sa finansijskim gubitkom većim dijelom godine (od januara do novembra), a profitiraju tokom praznika, počevši od dana nakon Dana zahvalnosti.
U finansijskim evidencijama, nekad su bile uobičajene računovodstvene prakse da se koristi crvena tinta za prikazivanje negativnih iznosa i crna tinta za pozitivne iznose. Crni petak, po ovoj teoriji, je početak perioda kada trgovci više nemaju gubitke (crvena boja) nego umjesto toga profitiraju (crna boja). Najstarija poznata upotreba “crne teorije tinte” pojavila se 28. novembra 1981. u Philadelphia Inquireru.

Ako je to dan u godini sa najvećom maloprodajom, zašto se zove Crni petak? Jer to je dan kad trgovci najbolje zarade, mnogi se pitaju.

“Mislim da je to došlo iz medija”, kaže William Timmons iz Strawbridge & Clothiera. “To dolazi od zaposlenih, mi smo ti koji ga zovemo Crni petak“, kaže Belle Stephens iz Moorestown Malla. “Radimo extra teško. To je dug težak dan za radnike.”

Neki trgovci su toliko zavisni od božićne shopping sezone da, uključujući i Božić, prihoduju četvrtinu godišnje zarade i kompenzuju gubitke iz ostalih perioda.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *