Skandal u dodjeli američkih viza, oštećene hiljade ljudi

Dodajte komentar

Državna služba SAD odgovorna za izdavanje zelenih karti napravila je propuste u posljednjih nekoliko godina koje se odnose na izdavanje karti ljudima koji već imaju američko državljanstvo. Naime, ova agencija je isporučila više od 200.000 zelenih karti na pogrešne adrese i izdala 19.000 neispravnih dokumenata.

Američka građanska i imigraciona služba (UCIS) u izvještaju govori o nepravilnostima koje su posljednje tri godine desile pri izdavanju zelenih karti. Za to vrijeme ustanovljeno je da je izdata 12.771 karta sa netačnim datumom i 6.230 duplih zelenih karti.

Ispostavilo se da je na hiljade zelenih karti jednostavno nestalo. Ako se ovaj dokument nađe u pogrešnim rukama, vrlo lako može da se desi da teroristi, kriminalci i stranci obezbijede sebi ostanak u SAD”, izjavio je generalni inspektor Džon Rot.

U izvještaju se napominje da je najviše propusta napravljeno u vezi sa dizajnom i funkcionalnošću Elektronskog imigracionog sistema, koje je još ranije uočio generalni inspektor o čemu je izvijestio u prethodnim pojedinačnim izvještajima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *