Istekao rok za “švajcarce”

Dodajte komentar

Zakonski rok u kome su Adiko banka i faktoring kompanija Heta trebale da izvrše konverziju kredita u švajcarskim francima u eure istekao je juče.

Za sada nema preciznih podataka koliko je konverzija urađeno. Advokat Centra za zaštititu potrošača Dragomir Ćalasan Vijestima je juče kazao da će narednih dana imati detaljnije informacije.

Prema podacima koje je Adiko banka nedavno saopštila Vijestima do 9. novembra od 107 klijenata koji su ostvarili prava po osnovu izmjena i dopuna zakona obrađene su i isplaćene 63 partije, što je više nego pola. Primjena novih zakonskih rješenja banku će koštati oko milion eura.

Skupština je 5. septembra jednoglasno usvojila izmjene Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure sa amandmanima kojima je omogućeno da se konvertuju i krediti koje je Adiko banka (nekadašnja Hipo Alpe Adria) prenijela na Hetu i na kredite koji su ranije otplaćeni kako bi se klijentima vratio dio koji su pretplatili.

Zakon je stupio na snagu krajem septembra i 23. novembra je istekao zakonski rok u kom je konverzija morala da se obavi.

Adiko banka i Heta moraju sve kredite obračunati po kamatnoj stopi od 8,2 odsto na godišnjem nivou i ne može im obračunava.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *