Sjutra sekundarno trgovanje državnim obveznicama

Dodajte komentar

Na Montenegroberzi će sjutra biti omogućeno sekundardno trgovanje Državnim obveznicama (simbol trgovine: GB16), u skladu sa Pravilima Montenegroberze i Pravilima o sekundarnom trgovanju kuponskim obveznicama na Berzi (propisana od strane KHOV), a u cilju obezbjeđivanja sredstava za finansiranje budžeta Crne Gore za 2016. godinu, saop[teno je iy Montenegroberze. 

Zbog priprema za isplatu kupona Državnih obveznica (simbol trgovine: GB16) biće blokirana trgovina ovim obveznicama u periodu ( od 13.11.-15.11. naredne tri godine počev od 2017., a zaključno sa 2019. godinom ), odnosno 2020.godine se trgovina ovim obveznicama blokira počev  od 10.11., o čemu ćemo vas blagovremeno informisati”, navodi se u saopštenju Montenegroberze.

U cilju što boljeg razumijevanja formiranja cijene kod obveznica, obračuna kamate, načina trgovanja i sl. sve informacije u vezi sa pomenutom obveznicom dostupne su na sajtu Berze, u dijelu Tržište – Obveznice (link: http://www.mnse.me/code/navigate.asp?Id=1046) .

Naime, cijena koju će kupac plaćati prodavcu prilikom kupovine obveznica uključuje i iznos pripadajuće kamate, koja predstavlja srazmjerni dio kamate koju je prodavac „zaradio“ posjedovajući obveznicu od dana posljednje isplate kupona do dana saldiranja transakcije.

Na taj način, ukoliko se stvore potrebe za novčanim sredstvima, vlasnici obveznica će imati mogućnost da prodaju obveznicu na tržištu i da istovremeno dobiju kamatu za onaj vremenski period za koji su bili vlasnici obveznice.

“Velika prednost navedenog načina trgovanja – saldiranja transakcija, predstavlja i mogućnost uspostavljanja repo poslova tj. poslova sa unaprijed definisanom ponovnom prodajom, čime navedena hartija od vrijednosti može služiti bankarskom sistemu kao alternativa depozitnim poslovima”, kazali su iz Montenegroberze.

Takođe, u narednim danima, Berza će na svojoj web stranici, u dijelu: http://www.mnse.me/code/navigate.asp?Id=1046 ,  kreirati kalkulator prinosa obveznice, kojim će biti olakšano izračunavanje cijene, kamate i prinosa obveznice na određeni datum.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *