Triglav grupa: Profitabilno poslovanje i u skladu s prognozama

Dodajte komentar

Triglav grupa je u devet mjeseci 2016. godine uspješno poslovala u zahtjevnim prilikama. U tom periodu ostvarila je dobit prije oporezivanja u visini od 68 miliona eura, dok je fakturisana konsolidovana bruto premija osiguranja i saosiguranja iznosila 721 milion eura, saopšteno je iz kompanije.

Rast premija Triglav grupe bio je u Sloveniji na nivou rasta samog tržišta, dok je van Slovenije iznosio 9 %. Na poslovanje su u prvih devet mjeseci uticali masovni štetni događaji kao i okruženje istorijski niskih, odnosno čak negativnih, kamatnih stopa na finansijskim tržištima. U Triglavu ocjenjuju da će uz uzimanje u obzir očekivanih prilika do kraja godine godišnja dobit prije oporezivanja Grupe biti postignuta u planiranom rasponu. Lovćen osiguranje, dio Triglav grupe, je postigao rast premije osiguranja i jača svoju poziciju na crnogorskom tržištu.

Triglav grupa je u prvih devet mjeseci ove godine u zahtjevnim prilikama uspješno poslovala i završila period sa neto dobiti u visini od 54 miliona eura (matično društvo 48 miliona eura), dok je dobit prije oporezivanja iznosila 68 miliona eura (u matičnom društvu 60 miliona eura).

Grupa je u prvih devet mjeseci fakturisala 721 milion eura konsolidovane bruto premije osiguranja i saosiguranja, što je 2 miliona eura više nego u istom periodu prošle godine (odnosno 2 %  više, ako se pri poređenju uzme u obzir i prošlogodišnja prodaja češkog osiguranja). Premije osiguranja imovine su se povećale za 1 %, dok je pri uzimanju u obzir prodaje češkog osiguranja, njihov rast iznosio 3 %. Premija životnih osiguranja spustila se za 2 % i to prvenstveno zbog visokog doživljenja iz naslova osiguravajućih polisa, dok se premija zdravstvenih osiguranja povećala za 4 %. U Sloveniji je Triglav grupa ukupno fakturisala 0,3 % više premija nego u istom periodu lani, što je na nivou rasta cjelokupnog slovenačkog tržišta. Na tržištima izvan Slovenije prosječan rast premija Triglav grupe u prvih devet mjeseci ove godine iznosio je u odnosu na isti period lani 9 %.

U poređenju s prošlom godinom na ovogodišnje su poslovanje Triglav grupe na području osiguranja uticali masovni štetni događaji, a prvenstveno ljetne oluje s gradom te aprilski mraz i lokalne poplave u Sloveniji. Ukupna vrijednost masovnih štetnih događaja iznosila je u ovogodišnjem periodu u Triglav grupi 19 miliona eura. Ovo posljednje je prvenstveno uticalo na povećanje kombinovanog koeficijenta Grupe. Njegova je vrijednost u prvih devet mjeseci ove godine iznosila 95 %, što je u skladu s njegovom strateškom ciljnom dugoročnom prosječnom vrijednošću.

Prinosi od finansijskih investicija Triglav grupe bili su za 21 % niži nego u istom periodu lani, prvenstveno zbog nižih neto profita iz naslova prodaje finansijskih sredstava. Neizvjesnost, slab privredni rast u čitavom svijetu, niska inflacijska očekivanja te učinak Brexita doveli su do toga da na međunarnodnim finansijskim tržištima ove godine prevladavaju nepovoljne prilike istorijski niskih odnosno negativnih kamatnih stopa i visoka volatilnost tržišta akcija. Ne može se očekivati brzo poboljšanje prilika na finansijskim tržištima. Triglav grupa u skladu s investicijskom politikom i u skladu s prilikama prilagođava pojedine udjela investicijskih razreda i zadržava u strukturi investicija prevladavajući udio prvorazrednih državnih obveznica.

Predsjednik uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Slapar jkazao je da su zadovoljni ovogodišnjim poslovanjem i to kako s postignutom profitabilnošću tako i sa sačuvanom finansijskom stabilnošću Triglav grupe.

Mi smo slovenačko društvo sa najvišim kreditnimi rejtingom u državi, jer su nam ove godine dvije rejting agencije – S&P Global Ratings i A.M. Best – povisile rejtinge iz »A-« na »A«, a rejtinzi imaju i stabilnu srednjoročnu prognozu. Naše strateško usmjerenje na osiguravajuću djelatnost Grupe pokazuju dobre rezultate. Poslovanje na slovenačkom tržištu osiguranja, ali i na tržištima izvan Slovenije, gdje vidimo priliku za rast premije, bilo je uspješno i u skladu s očekivanjima. Prinosi od finansijskih investicija su u situaciji sa istorijski niskim kamatnim stopama ove godine niži, što je u skladu sa našim očekivanjima. Uzimajući u obzir očekivane uslove poslovanja do kraja godine ocjenjujemo da će ovogodišnja dobit prije oporezivanja  Triglav grupe biti u planiranom rasponu“, kazao je Slapar.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *