Sigurnosna agencija otkrila da neki jeftiniji Androidi šalju vaše podatke u Kinu

Dodajte komentar

Jedna američka sigurnosna agencija nedavno je otkrila da se u softwareu nekih jeftinijih Androida nalazi kod zbog kojeg se sve poruke s uređaja svaka 72 sata šalju u Kinu, piše NYT. Naime, neki Android telefoni u sebi imaju instaliran software koji nadzire razgovore, poruke i kretanje korisnika.

Ovim softwareom zahvaćeni su korisnici telefona na pretplatu iz cijeloga svijeta, a kineska kompanija koja je stvorila software, Shanghai Adups Technology Company, kaže da se on nalazi na 700 miliona telefona, automobila i ostalim pametnim uređajima.

Nadziru ponašanja korisnika

Američki proizvođač telefona BLU Products poručio je kako je 120 hiljada njihovih telefona zahvaćeno ovim problemom zbog čega su unaprijedili svoj software kako bi mogli da eliminišu ovaj nepoželjan dodatak. Sigurnosna kompanija Kryptowire, koja je došla do ovog otkrića, rekla je kako je Adupsov software kineskom serveru prenosio čitav sadržaj tekstualnih poruka, listu kontakata, pozive, informacije o lokaciji i niz drugih podataka.

Stručnjaci za sigurnost nerijetko otkriju ovakve stvari u elektronici, no ovoga puta se radi o izuzetku. Naime, smatra se kako je Adups namjerno dizajnirao software kako bi pomogao kineskom proizvođaču telefona da nadzire ponašanje korisnika. Tako barem pokazuje dokument koji je Adups pokazao nadležnima u BLU-u kako bi im razjasnio nastali problem.

Tvrde da ne sarađuju s kineskom vladom

Iz kompaije su poručili kako kako ta verzija softwarea nije bila namijenjena telefonima u Americi. “Ovo je privatna kompanija koja je napravila grešku”, rekla je Lily Lim, advokatica koja zastupa kompaniju Adups i dodala kako tvrtka ne sarađuje s kineskom vladom kako se pretpostavljalo.

Adups je, naime, napravio kod koji dopušta kompanijama da s velike udaljenosti upravljaju ovim ugrađenim softwareom, a radi se o važnoj funkciji za koju korisnici ne znaju. Inače kada proizvođač telefona unaprjeđuje ugrađeni software, korisnici su o tome obavješteni, kao i o tome da će se koristiti njihovi privatni podaci. To nije bio slučaj sa softwareom firme Adups.

Ne zna se koliko je software proširen

Prema njihovoj službenoj stranici, Adups svoj software pruža velikim proizvođačima telefonima iz Kine, ZTE-u i Huaweiu. Kompanija Google, koja je stvorila operativni sistem Android, rekla je kako sa strankama koje imaju ovaj software radi na tome da se problem riješi.

Iz Googlea su poručili kako ne znaju u kojoj je mjeri Adups proširio svoj software te da su rekli kompaniji da s uređaja koji koriste servise poput Google Play trgovine uklone  mogućnost nadzora. Ipak, to ne uključuje uređaje u Kini, s obzirom da su Googleovi servisi tamo dijelimično cenzurisani. S obzirom da Adups nije objavio listu telefona koji imaju ovaj software, nepoznato je na koji način korisnici mogu identifikovati ima li njihov telefon ovaj software.

Telegram

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *