Vijesti sa tržišta: Evropske berze u porastu

Dodajte komentar

Na evropskim berzama u utorak su cijene dionica porasle, ponajviše u energetskom sektoru zbog rasta cijena nafte, dok je rudarski pod pritiskom.

STOXX indeks 600 vodećih europskih dionica bio je u 11,00 sati u plusu 0,2 posto, nakon što je juče ojačao 0,2 posto.

Londonski FTSE indeks bio je oko 11,00 sati na dobitku 0,80 posto, na 6.807 bodova, a pariški CAC 0,35 posto, na 4.524 boda. Frankfurtski DAX oslabio je, pak, 0,10 posto, na 10.685 bodova.

Među najvećim su dobitnicama, s prosječnim rastom cijena za 2 posto, dionice u naftnom i gasnom sektoru, što se zahvaljuje rastu cijena nafte, nakon što su juče skliznule na najniže nivoe u tri mjeseca.

Nada da bi se članice OPEC-a ipak mogle dogovoriti o smanjenju proizvodnje, kako bi se ublažila neravnoteža između velike ponude i slabe potražnje, podstakla je jutros skok cijene barela na londonskom tržištu za 1,8 posto, na 45,22 dolara.

Nakon što su juče pale na najniže nivoe u tri godine, jutros su se oporavile, za gotovo 2 posto, cijene dionica u komunalnom sektoru, što se zahvaljuje padu prinosa na obveznice zemalja eurozone.

S druge strane, jutros su oštro pale cijene dionica u rudarskom sektoru, za 2,4 posto, jer je cijena bakra pala više od 2 posto. Zbog toga su dionice Glencorea, Antofagaste i Anglo Americana pojeftinile između 4 i 5 posto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *