Crna Gora, Bugarska i Rumunija najranjivije zemlje s najvišim koeficijentom nenaplativih kredita

Dodajte komentar

Bugarska, Crna Gora i Rumunija su najranjivije zemlje s najvišim koeficijentom nenaplativih kredita (NPL) i nižim koeficijentom NPL pokrivenosti od prosjeka zabilježenog za srednju i jugoistočnu Evropu krajem 2015. godine, pokazuje NPL monitor za regiju srednje, istočne i jugoistočne Evrope (CESEE), koji je objavila Bečka inicijativa.

Sve zemlje u srednjoj i jugoistočnoj Evropi, osim Bugarske, Rumunije i Makedonije, zabilježile su pad volumena loših kredita (NPL) prošle godine, navodi se u izvještaju Bečke inicijative, izvještava Indikator.ba.

NPL Inicijativa se oslanja na rad unutar MMF-a, Svjetske banke, EIB, Evropske komisije, a njome upravlja mala grupa stručnjaka u okviru EBRD-a.

Izvještaj NPL Monitor sa pregledom najnovijih podataka MMF-a o lošim kreditima (od kraja 2015.) obuhvata 18 ekonomija CESEE. Volumen NPL u CESEE regiji pao je za 6,5% na 55 milijardi eura (60 milijardi dolara) prošle godine.

Prosječan NPL obim smanjen je za 0,7 bodova, na 7,7%, dok je NPL koeficijent pokrivenosti porastao za 1,5 bodova na 60,9%.

Povećanje NPL volumena od 20% +u odnosu na prethodnu godinu na 5,7 milijardi eura na kraju decembra 2015. godine zabilježeno je u Bugarskoj.

U Rumuniji, volumen NPL-a porastao je za 1,4% na godišnjem nivou na 6,5 milijardi eura, dok je volumen NPL-ova u Makedoniji povećan za 4,7% na 0,5 milijardi eura. Najstrmiji pad volumena loših kredita u odnosu na isto razdoblje prošle godine među zemljama jugoistočne Evrope zabilježen je u Sloveniji (22,1% na 3 milijarde eura) i Albaniji (19,6% na 0,8 milijardi eura), navodi se u izvještaju.

Bosna i Hercegovina je na godišnjem nivou smanjila volumen loših kredita za 0,2 posto na 1,1 milijardu, a koefijent NPL-ova iznosi 13,7 posto. NPL odnos pokrivenosti u BiH iznosi 71,2 posto i povećan je u odnosu na prošlu godinu za 1,5 posto.

Srbija, Bugarska i Albanija zabilježile su najviši NPL volumen u regiji jugoistočne Evrope od 21,6%, 20.65% i 18,2%, respektivno. U jugoistočnoj Evropi, Crna Gora i Bugarska imaju najniži NPL odnos pokrića u regiji jugoistočne Evrope, 48,4% i 48,8%, respektivno, dok su Kosovo i Makedonija zemlje s najvišim NPL odnosom pokrivenosti od 90,5% i 86,7%, respektivno.

Indikator

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *