Evropske berze oštro pale, sve ukazuje na deža-vi Bregzita

Dodajte komentar

Na evropskim berzama u srijedu ujutro cijene dionica oštro su pale jer na tržištima vlada nesigurnost nakon neočekivane pobjede Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima.

STOXX indeks 600 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 1,1 posto.

Londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati na gubitku između 0,5 i 1,7 posto.

I na azijskim berzama cijene dionica jutros su oštro pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 9,30 sati bio u minusu 2,5 posto.

Na Tokijskoj je berzi, pak, Nikkei indeks potonuo 5,4 posto, na 16.251 bod, što je njegov najveći dnevni pad od ′Brexita′ u junu.

Tržišta su navijala za Clinton jer je smatraju političarkom status-quoa, dok će pobjeda Trumpa, kažu analitičari, izazvati nesigurnost po pitanju spoljnje, unutrašnje i ekonomske politike.

Buran dan očekuje se i na Wall Streetu jer je terminski S&P 500 indeks trenutno na gubitku oko 4 posto, dok je terminski Dow Jones indeks potonuo oko 600 bodova.

To je veći pad nego onaj zabilježen u junu, neposredno nakon što su Britanci na referendumu izglasali izlazak iz Evropske unije, što je izazvalo oštar pad svjetskih berzi, na kojima je izbrisano na hiljade milijardi dolara tržišne vrijednosti dionica, zbog strahovanja od mogućih posljedica ′Brexita′ na globalnu ekonomiju.

Ovo je deja-vu ′Brexita′, vrlo zabrinjavajuće“, kaže Bob Takai, predsjednik u kompaniji Sumitomo Corp Global Research.

Na paniku na tržištima ukazuje i skok VIX indeksa ′straha′ Čikaške berze opcija za 40 posto, što pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfolije od mogućeg daljeg pada cijena dionica.

Tržišta su reagovala kao da su iz Trump Towera upravo izjurila četiri jahača apokalipse“, kaže Sean Callow, strateg u Westpacu.

Oštro su pale i cijene nafte, pa je na američkom tržištu barel pojeftinio više od 3 posto, na 43,60 dolara. Na londonskom je tržištu, pak, cijena barela skliznula 2,5 posto, na 44,80 dolara.

S druge strane, snažno je, više od 3 posto, na 1.318 dolara po unci, skočila cijena zlata jer ulagači traže sigurnija utočišta za kapital.

Kako su porasle i cijene drugih plemenitih metala, cijena dionice Fresnilla skočila je jutros 10 posto, a očekuje se i rast cijena dionica drugih kompanija s rudnicima zlata.

Snažno su, 2,5 posto, jutros porasle i cijene dionica u farmaceutskom sektoru jer je nakon Trumpove pobjede manje izgledno da će se u SAD-u mijenjati praksa određivanja cijena lijekova. Clinton je, naime, u predizbornoj kampanji tvrdila da su cijene lijekova previsoke i da bi ih trebalo korigovati.

S druge strane, među gubitnicama su se jutros našle dionice u automobilskom, finansijskom, naftnom i drugim sektorima osjetljivima na kretanje ekonomija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *