ERSTE blog: Imam biznis ideju – kako da je finansiram?

Dodajte komentar

U biznis ambijentu današnjice sve je manje poslova koje možete pokrenuti bez inicijalnih ulaganja. Za većinu mladih preduzetnika i kompanija koje su u početnoj fazi razvoja, upravo finansije predstavljaju glavni problem za otpočinjanje sopstvenog biznisa ili dalji razvoj firme.

Nedostatak sopstvenih sredstava jedan je od najčešćih razloga zašto mnoge poslovne ideje nikada ne ugledaju svjetlo dana i zato ću vam u današnjem tekstu ukazati na nekoliko načina finansiranja biznisa.

Porodica i prijatelji

Od vaše ideje zavisi koliko vam je novca zaista potrebno
Neki od prvih izvora sredstava kojima se okrećemo su porodica i prijatelji, i oni su zaista sjajan izbor ukoliko ne želite da dijelite vaš biznis sa drugima, ili nijeste spremni da ulazite u kreditne aranžmane. Ovdje se najčešće ne radi o velikim svotama novca, ali od vaše ideje zavisi koliko vam je novca zaista potrebno. Takođe, na ovaj način nećete imati dodatno finansijsko opterećenje u dijelu troška kamate na pozajmljena sredstva, niti ćete doći u situaciju da trpite pritiske investitora, što vam otvara prostor za opuštenije pokretanje posla.

Naravno, na pozajmice od najbližih ne treba da gledate ništa manje ozbiljno nego na kredit uzet od komercijalne banke. Morate imati u vidu da se ovdje radi o poslu i neophodno je povući jasnu liniju između privatog i poslovnog, kako se potencijalni neuspjeh u jednom aspektu, ne bi negativno odrazio na drugi.

Banke i mikrokreditne institucije

U zavisnosti od plana koji imate, možete koristiti različite modele finansiranja koje banke i mikrokreditne institucije nude. Ukoliko vaša ideja zahtijeva skromnija ulaganja, možda je dovoljan gotovinski, ili potrošački kredit poput onih koje nudi Erste banka. Na ovaj način bez hipoteke možete dobiti do 15.000€, dok uz hipoteku kao dodatno obezbeđenje možete dobiti i do 150.000€.

brainstorming

Takođe, postoje i namjenski kratkoročni i dugoročni krediti za privrednike, ukoliko već imate svoj biznis, a nedostaje vam novac za dalji razvoj ili ulaganje. Ukoliko ste uvjereni da će vaš posao donijeti uspjeh, uzimanje kredita kod tradicionalnih pružalaca ovih usluga je jedan od najjednostavnijih načina da pribavite potreban novac za svoj biznis. Povoljnost uslova finansiranja biznisa kod banaka i mikrokreditnih institucijasrazmjerna je vašoj kreditnoj sposobnosti.

Fondovi i grantovi

U zavisnosti od biznisa koji želite da pokrenete, na raspolaganju vam mogu biti i razvojne organizacije ili namjenski fondovi koji daju kredite, ili grantove. Tipičan primjer je Investiciono razvojni fond Crne Gore.

Kod ovih organizacija se najčešće radi o ulaganjima u poslovne ideje koje se uklapaju u neke šire strateške smjernice  razvoja nacionalne ekonomije, kao što su razvoj poljoprivrede, povećanje energetske efikasnosti i sl. Ove institucije najčešće nude povoljnije uslove finansiranja kao što su niske kamatne stope i duže rokove otplate u slučaju kreditiranja, ili bespovratno finansiranje, ukoliko se radi o grantu. Grantovi su obično manje sume, dok krediti uzeti kod ovih organizacija mogu dosezati veoma visoke svota novca.

Vrlo je vjerovatno da postoji izvor finansiranja kojem ste vi ciljna grupa
Preispitajte sve okolnosti koje su vezane za vas ili vaš biznis, kako biste znali koje su vrste fondova ili grantova idealne za vas. Postoje institucije koje pružaju usluge finansiranja samohranim roditeljima, pripadnicima određenih manjina, tek svršenim studentima, određenim vrstama biznisa (tipa eko-proizvodnje) i sl. Ukoliko vi, ili vaša biznis ideja spadate u neku specifičnu kategoriju, vrlo je vjerovatno da postoji izvor finansiranja kojem ste vi ciljna grupa. Krenite u potragu. Nije jednostavno dobiti ove povoljne šeme finansiranja, ali im je zaista vrijedno posvetiti vrijeme. Međutim, ukoliko ne pokušate, nema ni šanse za uspjehom. Takođe, jednom napisan poslovni projekat možete slati na više adresa.

Ukoliko se odlučite za ovaj vid finansiranje, bitno je da imate u vidu da Erste banka nudi opciju sufinansiranja sa institucijama kao što je Investiciono razojni fond Crne Gore. Više o tome pročitajte ovdje.

Investitori

U svakom društvu, pa i u našem, postoje ljudi, institucije i kompanije koje su zainteresovane da finansiraju poslovnu ideju koja im može donijeti profit. Raspitajte se koje kompanije imaju istoriju raznovrsnih ulaganja i prepoznajte firme čijem bi biznisu vaša djelatnost koristila.

poslovni sastanak

Konačno, razgovarajte s ljudima, pronađite koga interesuje vaša ideja. Ono što morate da znate o investitorima jeste da oni postaju vaši partneri. Za razliku od kredita koji vraćate i nakon otplate zadržavate svoj biznis, u ovom slučaju investitor najčešće postaje dio vašeg biznisa.

Kraudfanding (CrowdFunding)

Osobe širom svijeta vam mogu uplatiti proizvoljnu svotu novca i tako pogurati vaš biznis

Jedan od najnovijih načina da započnete sopstveni biznis je finansiranje putem kraudfandinga. Ovo je idealan način za finansiranje umjetničkih projekata, poput dizajna, muzike i drugih kreativnih industrija. Sajtovi kao što je IndieGoGo vam omogućavaju da svoju ideju predstavite cijelom svijetu i zatražite od pojedinaca da vam finansiraju biznis plan. Osobe širom svijeta vam mogu uplatiti proizvoljnu svotu novca i tako pogurati vaš biznis. Možete postaviti uslove kao što su minimalna donacija, ali i udio u budućoj kompaniji u odnosu na uložena sredstva.

Razlika je što ne tražite finansiranje institucijama, već milionima pojedinaca. Ovaj izvor finansiranja je veoma pogodan, jer uslove određujete vi i omogućava finansiranje biznisa za koje tradicionalni investitori nijesu zainteresovani. Ima puno sajtova koju pružaju usluge kraudfandinga. Pretražite, raspitajte se o uslovima i plasirajte svoju kreativnu ideju cijelom svijetu.

Savjet za kraj

Postoje brojni načini za finansiranje poslovnih ideja. Razumjeti sve okolnosti koje su vezane za vas, vašu poslovnu ideju ili kompaniju je prvi korak ka nalaženju odgovarajućeg modela finansiranja. Pored toga, prije samog odlučivanja o iznosu koji vam je potreban za otpočinjanje sopstvenog biznisa, savjetujem vam da kreirate svoj biznis plan, kao i da se konsultujete sa vama bliskim osobama i predstavite im vašu ideju. Konstruktivne kritike su uvijek dobrodošle i pomoći će vam da uočite  eventualne nedostatke koje ste previdjeli.

Autor: Danijela Vukoslavović, zamjenica direktora sektora stanovništva u Erste banci

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *