Prvi put u istoriji: Više pregleda na webu sa mobilnih uređaja nego sa računara

Dodajte komentar

Mobilni uređaji su prvi put u istoriji prestigli stacionarne računare u udjelu posjeta generisanih na web stranicama širom svijeta, pokazuju najnoviji podaci jednog od vodećih svjetskih preduzeća za web analitiku.

Web korisnici širom svijeta su u oktobru više od polovine posjeta web stranicama kreirali web preglednicima instaliranim na mobilnim uređajima. Udio posjeta koje su generisali desktop računari je u prošlom mjesecu pao na 48,7 posto, saopštilo je nekoliko stranih medija, pozivajući se na podatke kompanije StatCounter.

Udio web pregleda na mobilnim uređajima kao što su mobilni telefoni i tableti, u stalnom je porastu od 2009. godine, a u oktobru je prvi put pretekao udio pregledavanja na desktop i prenosnim računarima, prenosi list International Business Times.

Prema izvještajima američkog portala The Inquirer mobilne naprave su preuzele vodeći udio u pregledima na internetu uglavnom zbog naglog rasta prodaje pametnih telefona i tableta u zemljama u razvoju.

U nekim razvijenim zemljama, naime, preglednici na desktop računarima i dalje drže vodeći udio. Tako je u SAD i dalje 58 posto posjeta na web stranicama stvoreno pomoću računarskih preglednika, a udio u Velikoj Britaniji bio je 55,6 posto u oktobru, izvijestio je britanski list The Guardian.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *