Centralna banka nije spremna za spajanje Societe Generale-a i CKB-a

1 komentar

Guverner Centralne banke Radoje Žugić nije spreman da dozvoli spajanje Crnogorske komercijalne banke i Sosiete ženeral Montenegro saznaju Vijesti iz više izvora.

Ključni razlog za to je što bi CKB u tom slučaju stekla oko 60 odsto udjela u ukupnom platnom prometu što bi bila velika dominacija u odnosu na ostale banke. CKB sada ima oko 52 odsto udjela u platnom prometu, dok su svi ostali indikatori ispod 30 odsto.

Prema informacijama Vijesti u CBCG nije stigao zvaničan zahtjev za spajanje dviju banaka, a to pitanje se i dalje analizira.

Vlasnik CKB je OTP grupa sa sjedištem u Mađarskoj. OTP grupa, kako je ranije objavljeno, pregovara sa Sosiete grupom o preuzimanju njene Splitske banke u Hrvatskoj i banke u Crnoj Gori.

Izvori “Vijesti” su kazali da na nivou grupa može da se postigne dogovor o prodaji dvije banke u Hrvatskoj i Crnoj Gori, ali da to ne znači spajanje na crnogorskom tržištu ako CBCG ne da saglasnost.

OTP grupa je pretežno u stranom vlasništvu, ali mađarski ulagači još drže 28,77 odsto dionica. Najveći pojedinačni dioničari su Timur i Ruszlan Rahimkulov sa 8,71 odsto, mađarski MOL (8,69%) i francuska Groupama (8,26%).

OTP grupa je kupila 100 odsto akcija CKB krajem 2006. za oko 100 miliona eura. Ukupna aktiva CKB na kraju septembra je bila 588,69 miliona eura, obaveze 497,34 miliona, a profti milion eura. Sosiete ženeral imala je na kraju septembra aktivu od 442,4 miliona, obaveze 387,49 miliona i dobit 6,8 miliona.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • opet ova prica o ulivanju velike rijeke u malu… banke potpuno pogubljene u losim bisnis modelima…
    ali kako god okrene se, koga briga sta ima da kaze CB CG kada o ugrozenosti konkurencije odlucuje druga drzavna institucija, a CB CG moze samo da konstatuje rizik po sistem…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *